Glas Javnosti

Zašto je Zelenski smenio ministra odbrane

Svet
Autor: Glas javnosti

Dosadašnji ministar odbrane Aleksej Reznjikov jutros je podneo ostavku u Vrhovnoj radi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je u nedelju uveče smenu aktuelnog ministra odbrane Alekseja Reznjikova, predloživši ujedno 41-godišnjeg Rustema Umerova, aktuelnog šefa ukrajinskog Fonda državne imovine kao njegovog zamenika.

Reznjikov je jutros podneo ostavku u Vrhovnoj radi, odnosno ukrajinskom parlamentu, javljaju "RIA Novosti".

Zelenski je tokom svog redovnog obraćanja javnosti u nedelju poručio da su Ukrajini potrebni "novi pristupi i novi formati interakcije sa vojskom, kao i sa društvom u celini", dodavši da je Umerov "dobro poznat" parlamentu, koji će odlučivati o nasledniku Reznjikova naredene nedelje.


Nekoliko je razloga za smenu Reznjikova, kaže anonimni izvor iz kabineta ukrajinskog predsednika za "Njujork tajms", uključujući spori tok dugo najavljivane ofanzive kijevskih snaga, ali i negativnu reakciju javnosti na mnoge skandale u vezi ugovora o nabavci opreme i namirnica u ministarstvu odbrane, a u koje je Reznjikov navodno bio umešan. 

Ministarstvo odbrane sa Reznjikovom na čelu u januaru je bilo optuženo da je kupovalo osnovne namirnice za vojsku po izrazito naduvanim cenama. Prošlog meseca, ukrajinski mediji su javili da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa turskom kompanijom u septembru 2022. o kupovini "zimske" odeće za vojsku u vrednosti od 33 miliona dolara, koja je, u stvari, bila letnja odeća, a broj jakni je navodno utrostručen na putu za Ukrajinu. 

Reznjikov je negirao umešanost u ove i druge korupcijske skandale, tvrdeći da se protiv njega vodi medijska kampanja. 

"Njujork tajms" napominje da protivnici kontinuiranog naoružavanja Ukrajine u SAD koriste korupcijske skandale Ministarstva odbrane kao argument za ograničavanje vojne pomoći koje Kijev dobija od Vašingtona.

Ko je Rustem Umerov?

Ovaj ukrajinski biznismen krimskotatarskog porekla došao je prošle jeseni na čelo Fonda državne imovine, koji je zadužen za nadgledanje privatizacije ukrajinskih državnih preduzeća.

On je prethodno služio kao savetnik bivšeg predsednika takozvanog Medžlisa krimskotatarskog naroda Mustafe Džemileva. Ta organizacija je u Rusiji zabranjena od 2016. zbog ekstremističkih aktivnosti i veza sa drugim ekstremističkim i terorističkim grupama.

Umerov je igrao značajne uloge u ukrajinskom pregovaračkom timu pri crnomorskom sporazumu o žitu, ali i u pregovorima o ratnim zarobljenicima. 

Predstavnik Krimske međuetničke misije i krimskotatarski aktivista Zaur Smirnov rekao je da je Umerov ideološki sledbenik turskog opozicionog lidera Fetulaha Gulena i marioneta američkih specijalnih službi.

"Rustem Umerov nikada nije imao veze sa vojskom, školovao se u SAD, biznismen je, a ujedno je i ideološki sledbenik poznatog turskog opozicionog lidera Fetulaha Gulena, koji se krije u SAD. Iz toga sledi da će Umerov biti čisto tehnički ministar, umesto njega odluke neće donositi čak ni Zelenski, već američke obaveštajne službe, čija je on marioneta", rekao je Smirnov za RIA Novosti.

Kako napominje, iako je Umerov krimski Tatar, on je malo poznat na poluostrvu i ne treba ga asocirati sa Krimom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR