Glas Javnosti

Zašto Egipat i dalje nerado otvara prelaz Rafa za Gazu

Svet
Autor: Glas javnosti

Egipat je dugo igrao ulogu posrednika u sukobu ne samo između Izraela i Palestinaca, već i između samih glavnih palestinskih frakcija.

Bila je to prva arapska država koja je sklopila mir sa Izraelom 1978. godine - nakon nekoliko ratova sa jevrejskom državom.


Sada je fokus na kontroli Egipta nad jednim od dva kopnena puta iz pojasa Gaze – prelazom Rafa.

Hiljade Palestinaca čekaju na strani granice u Gazi, dok je stotine kamiona koji prevoze očajnički potrebnu pomoć parkirano na egipatskoj strani. Mnogo više pomoći takođe ide ka granici.


Ali još uvek nema dogovora o otvaranju prelaza, koji je takođe navodno pogođen nekoliko izraelskih udara u proteklih nekoliko dana.

Kairo već dugi niz godina drži stroga ograničenja kretanja kroz prelaz Rafa – do te mere da su mnogi Palestinci u suštini optužili Egipat da pojačava izraelsku blokadu Gaze, koja je na snazi otkako je Hamas tamo preuzeo punu vlast 2007. godine.

Šta je prelaz Rafa i zašto je to spas za Gazu?
Restrikcije su se uglavnom odnosile na bezbednosne probleme na severnom Sinaju, gde su egipatske vlasti dugo bile umešane u smrtonosni sukob sa džihadistima povezanim sa Al Kaidom.


Ali sadašnja nevoljnost Egipta da otvori prelaz bez jasnih uslova i garancija možda je više u pokušaju da izbegne masovni egzodus Palestinaca iz Gaze.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits kaže da se egipatske vlasti plaše velikog priliva stanovnika Gaze - za koje bi tada bile odgovorne, na neodređeno vreme.

Osim toga, Egipat ne želi da igra bilo kakvu ulogu u onome što bi moglo dovesti do trajnog preseljenja stotina hiljada Palestinaca iz Gaze.


Čini se da je spremna da dozvoli strancima i Palestincima sa dvojnim državljanstvom da odu, ali želi da to zavisi od dopuštanja humanitarne pomoći u Gazu.

Daljnji kamen spoticanja je to što se čini da Izrael želi prilično suprotno - da dozvoli odlazak većem broju Palestinaca nego što je Egipat spreman da prihvati, uz ograničavanje količine pomoći koja bi mogla da uđe.


Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da izraelska vlada još nije usvojila stav koji bi dozvolio otvaranje prelaza.

Diplomatski napori se intenziviraju u pokušaju da se reši ćorsokak, dok humanitarne agencije upozoravaju da se situacija u Gazi približava humanitarnoj katastrofi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR