Glas Javnosti

Zaplenjena najveća narko-podmornica u istoriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Kolumbijska mornarica presrela je najveću kokainsku podmornicu proizvedenu u kartelima u istoriji i zaplenila 102 paketa svog unosnog tereta. Ilegalni brod je bio dugačak kao neke vojne podmornice.

Operaciju je u petak objavila mornarica zemlje. U saopštenju, mornarica je navela da su njeni brodovi na radaru u Tihom okeanu otkrili podmornicu i pozvali avione kolumbijskog vazduhoplovstva da prate njen napredak.

Uprkos lošem vremenu, jedinica marinaca uspela je da zaustavi brod i uhapsi tri osobe na njemu. Hapšenja su spasila živote posade, saopštila je mornarica, pošto je podmornica počela da tone zbog curenja u oblasti motora.

Marinci su pronašli 102 paketa kokaina teška nešto više od tri tone. Posle nekoliko pokušaja da se podmornica koja je tonula, potopljena je kako bi se izbeglo ometanje transporta u tom području.

Sama podmornica je bila 30 metara dugačka i tri metra široka, što je čini najvećom narko-podmornicom zaplenjenom od kada je prvi takav uređaj otkriven 1993. Dizajnirani i napravljeni od strane narko kartela, ovi brodovi su tehnički polupotopivi, jer putuju odmah ispod. površine vode da bi se izbeglo otkrivanje.

Dimenzije podmornice su uporedive sa onima iranske napadne podmornice klase Ghadir.

Tokom protekle tri decenije, kolumbijska mornarica je presrela ukupno 228 narko-podmornica u Tihom i Atlantskom okeanu. Do sada su ove godine zaplenjena četiri.

Izvlačenje podmornice od tri tone daleko je od najveće pojedinačne hapse kokaina od strane kolumbijskih vlasti. Policajci koji su 2017. izvršili raciju na farmi u blizini grada Medeljina zaplenili su 13,4 tone narkotika, što je ulov koji nije uspeo u poslednjih šest godina. Najveća zaplena u istoriji SAD dogodila se 2019. godine, kada je skoro 20 tona kokaina – vrednog preko milijardu dolara – pronađeno na teretnom brodu u blizini zaliva Delaver.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR