Glas Javnosti

Zapadne kompanije većinski ostale u Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Većina zapadnih kompanija koje su nakon početka specijalne vojne operacije saopštile da napuštaju Rusiju i dalje nastavljaju da rade u zemlji, piše Vašington post.

U tekstu se nalaze ekspertske procene, prema kojima je „od stotina kompanija koje su obećale da će napustiti Rusiju” nakon početka specijalne vojne operacije, to učinio „samo mali procenat”. Kako se naglašava u članku, „zapadne kompanije koje su ostale često su u velikoj meri zavisne od poslovanja u Rusiji, gubici od odlaska verovatno su veći od moguće štete za njihove brendove“.

„Neke kompanije su čak zauzele veliki deo tržišta zbog odlaska svojih konkurenata“, primećuje se u tekstu.


„Mnoge druge (kompanije) su rekle da će obustaviti rad ili smanjiti svoje aktivnosti, ali nastavljaju da trguju. Neke su rekle da će prodati rusku imovinu, ali i dalje traže kupce ili pokušavaju da smanje troškove povlačenja sa tržišta”, naglašava list.

Kako se navodi, „nastavak prisustva tolikog broja kompanija podriva napore koje predvodi Vašington da se slomila ruska ekonomija“. Ovo, kako navodi list, „omogućava Rusima da zadrže isti nivo udobnosti i isti kvalitet života“ koji su imali pre početka specijalne vojne operacije.

U članku se, posebno, navodi da su nemački proizvođači automobila „be-em-ve” i Mercedes-Benz Grup, kao i američka kompanija Epl „najavili da će prekinuti prodaju i rad” u Rusiji. Međutim, kako se ističe u tekstu, „njihovi proizvodi i drugi zapadni luksuzni brendovi su široko dostupni, u nekim slučajevima, kao rezultat polulegalnog uvoza“.


U članku su predstavljeni podaci istraživanja Univerziteta Sent Galen u Švajcarskoj. Prema njihovim procenama, manje od devet odsto kompanija iz Evropske unije i G7 napustilo je Rusiju zbog specijalne operacije, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO


Preminula majka patrijarha Porfirija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR