Glas Javnosti

Zapad se panično plaši Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački politolog Aleksandar Rar smara da se zapad splaši i ne veruje snažnoj i nezavisnoj Rusiji, koja se vekovima više volela boriti, nego graditi obostrane odnose.


Nakon raspada SSSR-a, Zapad je postao veoma ponosan, verujući da je pobedio u hladnom ratu bez ispaljivanja ijednog metka.

Istovremeno, bivše sovjetske republike, Sjedinjene Države i Evropa počele su da doživljavaju kao svoju baštinu, verujući da narodi koji žive u tim zemljama neće imati drugog izbora osim da usvoje liberalni model karakterističan za "zapadni svet“, rekao je ekspert.

Slična pozicija bila je u trendu i u Rusiji, sve dok je njen bivši predsednik Boris Jeljcin bio na čelu Rusije. Međutim, slika se drastično promenila nakon što je na vlast došao aktuelni šef Ruske Federacije Vladimir Putin. Uspeo je da ukroti oligarhe, koji su u osnovi vladali zemljom, obnovi vojsku i stvori Evroazijsku uniju.

Prema Raru, Putin nije samo odbio da koristi postmodernističku kulturu koju je u Rusiju uveo Zapad, već je počeo da se zalaže za tradicionalne vrednosti, što je izazvalo nezadovoljstvo među američkim i EU elitama.

 Pored toga, jačanjem vertikale vlasti i vraćanjem države ekonomiji, predsednik Ruske Federacije počeo je aktivno učestvovati u procesima spoljne politike, vodeći geopolitiku u skladu sa nacionalnim interesima Moskve.

- Za zapadne liberalne elite Putin je neprijatelj. O njemu su počeli loše da pišu mnogo pre ukrajinskih događaja.

- Zapad krivi Putina za odstupanje od prethodnog kursa Jeljcina, koji je usvojen usled politike SAD i EU - naglasio je politolog.

 

 

Izvor: Webtribune

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR