Glas Javnosti

Zapad nije u mogućnosti da naoruža sebe, a kamoli Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Obzirom na jačanje ruskih vojnih kapaciteta, zemlje širom Evrope moraće da povećaju izdatke za odbranu zbog čega će morati da smanje troškove u svim drugim oblastima života.

Imajući u vidu konstantnu nestašicu municije, odnosno artiljerijskih granata u Oružanim snagama Ukrajine, prebacivanje lovaca F-16 Kijevu neće promeniti situaciju na bojnom polju, piše kolumnista britanskog "Telegrafa" Luis Pejdž.

Iako artiljerijske granate nisu skupe, glavni problem nije novac već nedostatak proizvodnih kapaciteta. Naime, milioni granata koje je Ukrajina dosad dobila od Zapada poticali su iz postojećih zaliha, ne iz proizvodnje. Čak i Sjedinjene Države mogu da proizvedu tek 28.000 155 mm granata mesečno – manje od 10 odsto ukrajinskih potreba.

Kako upozorava autor britanskog lista, premda SAD očekuju da povećaju proizvodnju na između 70 i 80 hiljada granata mesečno, a Evropa pokušava da ih prati, za Ukrajinu je možda prekasno – u redovima njenih oružanih snaga u bliskoj budućnosti neće više biti ljudi.

S tim u vezi, ali i s obzirom na jačanje ruskih vojnih kapaciteta, zemlje širom Evrope moraće da povećaju izdatke za odbranu. A da bi to uradio, Zapad, koji je uveliko u krizi, moraće da smanji troškove u svim drugim oblastima života.

Konkretno, Kancelarija za budžetsku odgovornost Velike Britanije tvrdi da će zemlja u periodu 2023–2024. potrošiti samo 32 milijarde funti na odbranu, dok će vlada potrošiti ukupno 1,189 milijardi funti.

"Moramo da sakupimo hrabrost i prestanemo da mislimo da je posao vlade da nam pruži socijalnu sigurnost i dobro plaćene poslove. Prvi posao vlade je da se brine o odbrani zemlje", upozorava kolumnista konstatujući da su demokratije Zapadne Evrope do te mere naviknute na dobar život da za odbranu odvajaju siću, te predlaže da Ujedinjeno Kraljevstvo odvaja bar dva i po do tri odsto BDP-a, podsećajući da je za vreme Hladnog rata za odbranu išlo između četiri i pet procenata bruto domaćeg proizvoda.

Glas javnosti /R02S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR