Glas Javnosti

ZAPAD NAPRAVIO RASKOL U UKRAJINI! Prelazi na JULIJANSKI KALENDAR: Božić će slaviti 25. decembra

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve (UGKC) Svjatoslav Ševčuk na sastanku 24. decembra dogovorili su se o prelasku na novi crkveni kalendar - julijanski, prenosi sajt UGKC.

- Poglavari crkava su posebnu pažnju posvetili usaglašavanju stavova o reformi crkvenog kalendara, koji se svaki put sve akutnije pojavljuje pred božićne i vaskršnje praznike. Nakon diskusije, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe, koja bi trebalo da sveobuhvatno prouči ovo pitanje.

Ova radna grupa treba da izradi konkretne predloge za Poglavare i Sinode obe Crkve u kontekstu priprema za proslavu 1700-godišnjice Prvog Vaseljenskog Sabora, održanog u Nikeji 325. godine. Na ovom Saboru utvrđena su kalendarska načela crkvenog života - navodi se u saopštenju.

Ševčuk je Dumenku dao i pismo u kojem je izneo razmišljanja sveštenstva UGKC u vezi sa crkvenim kalendarom.

Patrijarh Vartolomej je u crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu potpisao zvanični zahtev Volinske eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine (Zapadna Ukrajina) za prelazak na novojulijanski kalendar, napisao je na svojoj stranici na fejsbuku novinar iz Lucka Andrej Gnatjuk.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR