Glas Javnosti

ZAPAD NA APARATIMA! Belorusija STAVLJA TAČKU na partnerstvo sa EU i počinje SPAJANJE SA RUSIJOM!

Svet
Autor: Glas Javnosti

To bi bilo to: Belorusija stavlja tačku na partnerstvo sa EU, planira da spoji poreski sistem sa Rusijom, uspostavi zajedničko tržište energije i transporta.


Rusija i Belorusija imaju u planu da stvore više integrisanih tržišta i zajedničkim radom na objedinjavanju vitalnog poreskog i carinskog zakonodavstva prodube zajedničke ekonomske interese.

Vladimir Semaško, beloruski ambasador u Rusiji rekao je da se radi na objedinjavanju energetskog i transportnog sektora, a takođe planira da pređe na zajedničku industrijsku i poljoprivrednu politiku.

Dve zemlje očekuju da će to zaključiti do 1. januara 2022.

Potez je usledio istog dana kada je Belorusija najavila povlačenje iz “Istočnog partnerstva” Evropske unije, šeme čiji je cilj povlačenje bivših sovjetskih država u orbitu Brisela i dalje od Rusije.

Minsk i Moskva su deo takozvane Unije država od 1999. godine, kada su aktuelni beloruski lider Aleksandar Lukašenko i bivši ruski predsednik Boris Jeljcin potpisali sporazum i dogovorili se da započnu integraciju.

Dve nacije su, prema tom dokumentu, planirale da stvore zajednički parlament, sud i vladu. Od tada se redovno razgovara o ujedinjenju, uključujući stvaranje zajedničke valutne, vojne i carinske prostorije.

Posle 22 godine, mnoge od ovih ideja tek treba da se ostvare.

„Mnogo je već učinjeno [za integraciju] u socijalnu politiku, ekonomsku politiku, odbranu i tako dalje“, rekao je Semaško beloruskoj državnoj medijskoj agenciji BelTA. „Danas smo zaista stigli u vreme kada treba da ojačamo ekonomske temelje unije Belorusije i Rusije.

Dugo se razgovaralo o daljoj integraciji Rusije i Belorusije, a  Lukašenko i Vladimir Putin redovno su se vraćali na tu temu.

Ranije ovog meseca, beloruski premijer Roman Golovčenko otkrio je da se pregovori između Moskve i Minska „privode kraju“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR