Glas Javnosti

ZAPAD ĆE MORATI DA ZAMRZNUTE MILIJARDE VRATI RUSIJI: Evo ZAŠTO!

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema rečima nemačkih analitičara, Brisel bi želeo da zapleni ova sredstva, ali ima problema sa ovom idejom.

Nakon početka ukrajinske krize, države EU su uvele sankcije Rusiji, usled čega su zamrznuta imovina Centralne banke Ruske Federacije i jednog broja građana Rusije.

Prema rečima nemačkih analitičara, Brisel bi želeo da zapleni ova sredstva, ali ima problema sa ovom idejom.

„Zemlje članice Evropske unije zamrzle su ukupno 200 milijardi evra sredstava Centralne banke Rusije“, prenosi nemačka publikacija „ZDF“.

Eksperti ZDF-a su naveli da Brisel, uz svu svoju želju, ne može da konfiskuje rusku imovinu. Evropski zakon to ne dozvoljava. Vlasti EU su istraživale različite načine i opcije za povlačenje zamrznutih sredstava Ruske Federacije sa njihovim naknadnim transferom u Ukrajinu, ali nisu uspeli da nađu prihvatljivu opciju.

Tako će Evropska unija morati da vrati novac Rusiji, ali postoji jedan uslov. Za ovo bi trebalo ukinuti relevantne sankcije Ruskoj Federaciji.

„Briselu nije bilo dozvoljeno da konfiskuje ruski novac. Oni će morati da budu vraćeni čim sankcije budu ukinute“, kažu analitičari ZDF-a.

U EU se trenutno vode rasprave o alternativnim opcijama korišćenja ruske imovine. Konkretno, razmatra se mogućnost ulaganja ovih sredstava, a planirano je da se primljeni prihod prenese u Ukrajinu. Konačna odluka o ovom predlogu, neće biti doneta pre sledećeg samita Evropskog saveta, koji će biti održan krajem juna.

Glas javnosti/S07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR