Glas Javnosti

ZAOŠTRAVA SE IZMEĐU NATO I RUSIJE: Obustavljamo rad naše Misije i oduzimamo Alijansi akreditacije u Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je donela odluku da od novembra prekine diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Osim toga, od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Podsetimo, NATO je početkom oktobra proterao osam pripadnika ruske misije pri Alijansi, navodeći da su tajno radili kao obaveštajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri Alijansi, sa 20 na deset.

Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju meseca, nije dato jasno objašnjenje.

Podsetimo, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenber je ranije ovog meseca pozvao da se održe odnosi sa Rusijom, kako bi se izbegao novi Hladni rat. Odnosi Alijanse i Rusije su sve zategnutiji otkako je Moskva 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

Dve strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO i njihovog nadletanja brodova članica Alijanse.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR