Glas Javnosti

Ko je ŽAN KASTEKS čovek koga je Makron imenovao za novog premijera Francuske

Svet
Autor: Glas javnosti

Žan Kasteks, koga je predsednik Francuske Emanuel Makron danas imenovao za novog premijera, nije naročito poznat u javnosti svoje zemlje, ali ni bez iskustva u obavljanju javnih funkcija.

Ovaj 55-godišnji predstavnik Republikanske stranke nalazio se na dužnosti gradonačelnika mesta Prad na jugozapadu Francuske kada je postao koordinator nacionalne strategije postepenog ukidanja restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, a taj posao je obavljao uspešno.

Na ovogodišnjim opštinskim izborima još jedan gradonačelnički mandat osvojio je već u prvom krugu.

Ranije je takođe obavljao dužnost savetnika bivšeg predsednika Nikole Sarkozija za socijalna pitanja – što je podrazumevalo i učešće u pregovorima sa sindikatima – da bi potom preuzeo visoku funkciju u Sarkozijevoj predsedničkoj administraciji, a takođe je bio i šef kabineta ministra zdravlja u tadašnjoj vladi.

Pored toga, bio je na dužnosti koordinatora francuske strategije za organizaciju Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Činjenica da Kasteks poseduje znatno iskustvo u vršenju javnih funkcija na lokalnom, ali i visokom državnom nivou, mogla bi biti od pomoći Makronu, koji želi da uspostavi novu dinamiku u svom predsedničkom mandatu, kao i da ponovo stekne poverenje birača pošto su masovni protesti “žutih prsluka” ukazali na njegovu nepopularnost, naročito među razočaranim stanovništvom predgrađa nekih gradova i ruralnih delova zemlje.

Kasteksov šef kabineta biće Nikola Revel, koji je blizak Makronu, što  ukazuje na nameru predsednika da novog premijera čvrsto drži pod kontrolom.

Francuska vlada je pala danas pošto je dosadašnji premijer Eduar Filip Makronu rano jutros uručio ostavke njenih članova, koje je predsednik prihvatio.

(Izvor: Nova s)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR