Glas Javnosti

ZAMENA ZA RUSKU NAFTU, DA LI POSTOJI? Nemci kažu da ima, ali je OPEK poslao Evropskoj uniji "OPASNU" PORUKU

Svet
Autor: Glas javnosti

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je poručila Evropskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zameniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vreme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dok Nemci tvrde da ima zamene ruskoj nafti, zvaničnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a usled poziva zapada toj grupi od 13 država da poveća proizvodnju.



„Moglo bi doći do gubitka od 7 miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija“ i drugih radnji, rekao je glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, „bilo bi gotovo nemoguće zameniti gubitak količina te magnitude“.

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cene, rekao je predstavnik Evropske komisije Rojters.

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a, prenosi Blic.

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cena koji je prošli mesec bio najviši u poslednjih 14 godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR