Glas Javnosti

FORSIRANJE ZAKLJUČAVANJA U SVRHU PROPAGANDE? Svetski ekonomski forum objavio SKANDALOZAN TVIT, a zatim ga OBRISAO!

Svet
Autor: Glas javnosti

Korisnici društvene mreže Tviter burno su odreagovali nakon objave tvita na zvaničnom nalogu Svetskog ekonomskog foruma, što je podstaklo autora tvita da ga, nakon brojnih kritika i osuda, obriše i prizna da je izneta teza netačna.

"Lokdaun nečujno unapređuje gradove širom sveta" - glasio je tvit Svetskog ekonomskog foruma oko koga se digla prašina. 

Foto: Twitter/ Printscreen

Propagandni tvit koji je praćen video zapisom koji prikazuje puste ulice i tihe fabrike, koji beleži rekordni pad emisije ugljenika, a koji je bio povezan sa člankomu kome se tvrdi da su tihi gradovi doprineli boljem otkrivanju manjih zemljotresa (čini se da je rekordan gubitak poslova i uništenje ekonomiije širom sveta za njih manje važan od mogućnosti merenja sledećeg manjeg zemljotresa) - preživeo je samo sat vremena nakon niza ruganja, kritika i ogorčenih komentara.

 

Tvit koji je objavljen u 05.48 ujutru, izbrisan je pre 06.00 ujutru, nakon čega je usledila nova objava Svetskog ekonomskog foruma u kojoj priznaju da je netačno da "Lokdaun nečujno unapređuje gradove širom sveta", ali insistiraju da su ograničenja "važan deo odgovor javnog zdravlja na kovid-19".

 

Po svemu sudeći, novi tvit je izazvao kontra efekat i samo je dodatno podgrejao bes korisnika društvene mreže Tviter koji su potez Svetskog ekonomskog foruma protumačili kao da se "forsiranjem zaključavanja vrši vrhunska kovid-19 propaganda".

- Prekasno. Već ste rekli da je zaključavanje nas u naše domove poboljšalo svet, nije baš najobičnija izjava zar ne? Teško je zaboraviti da ste to rekli - glasi komentar koji ima više od 1000 lajkova.

 

- Sada su to dva tvita koja biste trebali izbrisati. Zaključavanje je neljudsko i nanosi ogromnu kolateralnu štetu životima i sredstvima za život daleko iznad bilo kog „dobra“ koje čine. Oni su direktno iz priručnika kineske komunističke partije - ističe drugi tviteraš u svom komentaru, aludirajući da stvarni efekat zaključavanja na zaustavljanje širenja koronavirusa predstavlja i dalje predmet velike rasprave.

 

- Brišemo ovaj tvit, ali udvostručujemo naš idiotizam u procesu - navodi se dalje u komentarima.

 

- U isto vreme, pojedinci su izrazili stav da je Svetski ekonomski forum "skriveni neprijatelj naroda širom sveta. Neizabrana sila koja želi da dominira našim životima utičući na vlade širom sveta. Treba ga ugasiti."

 

- Neki su bili besni što "propagandna ruka globalista", kako nazivaju Svetski ekonomski forum, ima „pravo da vlada i odlučuje šta je pošteno, pravično i razumno“ a zatim su upozorili da će mnogi u budućnosti biti procesuirani.

 

- Sa druge strane, mnogi su prozreli ovaj propagandni pokušaj i oštro 'udarili' na Svetski ekonomski forum, optužujući ih za širenje „globalnog socijalizma“ koji će milijardama ljudi od života napraviti noćnu moru, dok istovremeno stvara pregršt beneficija samo za pojedince na upravljačkim pozicijama (koji stižu u Davos svojim privatnim avionima iako propagiraju da neguju suprotne vrednosti) koji su tokom pandemije postali bogatiji nego ikad.

 

- Dokazali ste da su 'teoretičari zavere' u pravu kada vas nazivaju ludim - zaključili su tviteraši.

 

- Nekoliko sati kasnije, dok se katastrofalni fijasko Svetskog ekonomskog foruma širio viralno društvenim mrežama, forum se odlučio na još jedan pogrešan potez, a to je da je najbolje stupiti u kontakt sa proverenim ekonomistima i krivicu svaliti na „zaposlenog koje je pogrešio“. Ali nameće se pitanje, ukoliko je u pitanju greška a ne zvaničan stav Svetskog ekonomskog foruma, kako je moguće da su i video i članak na tu temu napravljeni u cilju analiziranja teze da "Lokdaun nečujno unapređuje gradove širom sveta"?

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR