Glas Javnosti

ZAHAROVA: Zapad ne šalje pare za obnovu, već za uništenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Kijev od Zapada dobija novac samo za uništenje Ukrajine, njegovi sponzori nisu zainteresovani za obnovu, već samo da podele „ostatke“ zemlje, napisala je na svom Telegramu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Za sada kijevski režim dobija samo za uništenje Ukrajine. Kada Zapad bude smatrao da je zemlja dovoljno uništena, onda će početi druga priča. Ali ne obnova, već podela ostataka“, ocenila je Zaharova komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Zapad nije izdvojio ni centa za realizaciju plana brze obnove Ukrajine.

Zelenski je ranije izjavio da je Ukrajini već sada potrebno 17 milijardi dolara za prioritetni oporavak, ali da Kijev još nije dobio ni centa.

„Razvili smo prioritetni plan za pomoć Ukrajini – to je ono što je bukvalno potrebno za opstanak, ne sutra, ne sledeće godine, već sada. Težina našeg Plana brzog oporavka je 17 milijardi dolara za hitan kritični oporavak – to su bolnice, škole, transport, energetska infrastruktura. Imamo ogromnu potrebu da obnovimo stambene objekte“, rekao je Zelenski u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu.

On je napomenuo da Kijev nije, međutim, dobio „ni centa za implementaciju brzog oporavka“.

Ranije je Zelenski procenio da potreba zemlje da pokrije budžetski deficit sledeće godine iznosi 38 milijardi dolara. Šefica MMF-a Kristalina Georgijeva izjavila je da fond procenjuje potrebu Ukrajine za spoljnim finansiranjem za 2023. na 3-4 milijarde dolara mesečno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR