Glas Javnosti

ZAHAROVA: Volstrit džurnal nema veze sa novinarstvom

Svet
Autor: Glas javnosti

Rad novinara američkog lista „Volstrit džurnal“ u Jekaterinburgu nema nikakve veze sa novinarstvom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ono čime se bavio saradnik američkog lista ‘Volstrit džurnal’ u Jekaterinburgu nema nikakve veze sa novinarstvom. Nažalost, ovo nije prvi put da status ‘stranog dopisnika’, novinarsku vizu i akreditaciju koriste stranci u našoj zemlji za prikrivanje aktivnosti koja nije novinarstvo. Ovo nije prvi uhvaćeni poznati zapadnjak“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Kremlj: Uhvaćen je na delu
Govoreći o pritvaranju novinara, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se nema sumnje da je novinar uhvaćen na delu.

On je dodao da su Kremlju poznate objave dopisnika „Volstrit džurnala“.

„Naravno, pratimo strane medije, radimo to svakodnevno, tako da znamo njegove publikacije“, rekao je portparol Kremlja i dodao da se ono što je objavljeno prima k znanju.

Odgovarajući na pitanje da li će Moskva po ovom slučaju sarađivati sa američkim obaveštajnim agencijama, Peskov je naveo da se privođenjem ovog novinara bavi FSB.

„Već je bilo saopštenje Federalne službe bezbednosti, nemamo šta da dodamo. Jedino što mogu da kažem je da je, koliko znamo, uhvaćen na delu“, istakao je Peskov.
Ranije je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila da je dopisnik moskovskog biroa američkog lista „Volstrit džurnal“ Evan Gerškovič priveden u Jekaterinburgu pod sumnjom da se bavio špijunažom u interesu američke vlade. Kako navodi FSB, Gerškovič je po zadatku Sjedinjenih Američkih Država prikupljao informacije koje predstavljaju državnu tajnu „o radu jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR