Glas Javnosti

ZAHAROVA PORUČILA BRITANCIMA: Obratite se Donjeckoj Narodnoj Republici za daljnje informacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je danas saopštila da Britanija treba da se obrati vlastima Donjecke Narodne Republike u vezi sa dva britanska državljanina koji su pred sudom u Donjecku osuđeni na smrt.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na kanalu "Telegram" da je reakcija Britanije na takve slučajeve "često histerična".

Rusija je saopštila da su dva Britanca i jedan Maronac, koji su zarobljeni na istoku Ukrajine, strani plaćenici.

Britanska Vlada tvrdi da su oni ratni zarobljenici i da imaju pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da presude protiv dvojice Britanaca osuđenih na smrt na istoku Ukrajine predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

- Presuda protiv njih je grubo kršenje Ženevske konvencije, navela je Tras na Tviteru posle razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, preneo je Rojters.

Ona je razgovarala na temu kako da se pojačaju napori za oslobađanje ratnih zarobljenika na proruskim teritorijama u Ukrajini.

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je juče na smrt dvojicu državljana Velike Britanije i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani Ukrajine kao strani plaćenici.

Britanski državljani Šon Piner i Ejden Aslin, kao i Marokanac Sadun Brahim izjasnili su se krivim za dela nasilnog pokušaja preuzimanja vlasti, za koja je prema Krivičnom zakoniku Donjecke Narodne Republike /DNR/ predviđena smrtna kazna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP