Glas Javnosti

ZAHAROVA: Imamo odgovor za sve neprijateljske akcije protiv Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti/Raša tudej Balkan

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova upozorila je da će Rusija odgovoriti na sve neprijateljske akcije stranih država, aludirajući na sankcije bilo političke bilo ekonomske prirode, ili one uvedene korišćenjem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija protiv Rusije.


"Rusija smatra da je zakonito preduzimanje mera kako bi se takve neprijateljske akcije suzbile i sprečile u budućnosti", dodala je Zaharova.

Podsetila je da su principi spoljnopolitičkog delovanja Rusije prema neprijateljskim akcijama definisani u "Strategiji nacionalne bezbednosti Ruske Federacije", koju je odobrio ruski predsednik ukazom od prošle godine, dodala je Zaharova.

Glavni principi ruske spoljne politike su doslednost, nezavisnost, višestruki pristup, otvorenost, predvidljivost, praktičnost i oslanjanje na nacionalne interese.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije trenutno radi na dopuni dokumenta "Spoljnopolitičkog koncepta Rusije" i u obzir je uzet novi strateški koncept spoljnopolitičkog delovanja NATO-a, usvojen 2022. godine.

"U ruskoj praksi strateškog i spoljnopolitičkog planiranja koristi se najširi spektar izvora informacija, pošto je zadatak da se objektivno proceni situacija u svetu i izgledi za njen dalji razvoj. Posebno se proučavaju pristupi uticajnih država i međudržavnih udruženja, uključujući i neprijateljska", precizirala je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija je spremna da, uprkos svemu, razvija ravnopravne i obostrano korisne odnose sa svim državama i njihovim udruženjima koja pokazuju želju za tim. 

"Ovim pristupom se rukovodimo kako bismo unapredili saradnju sa našim partnerima", zaključila je ona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR