Glas Javnosti

ZAHAROVA: BiH je kolonija Zapada

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve što Zapad zanima u Bosni i Hercegovini su poslušnost rukovodstva i slepo izvršavanje direktiva iz Vašingtona i Brisela, kaže portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Bosna i Hercegovina postala je kolonija kolektivnog Zapada, koji nastavlja svoje eksperimente nad narodima ove države i nakon NATO agresije 1995. godine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Istakla je da Zapad preko svojih diplomatskih misija kontroliše politički život u BiH, kojoj su "faktički oduzeli suverenitet", pa ulazak u EU i NATO predstavljaju kao jedinu opciju za ovu zemlju. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije ističe da Rusiju zabrinjavaju protivpravne akcije Zapada, koji, u svom dobro poznatom duhu, pokušava zameni postulate Dejtonskog sporazuma "sopstvenim egoističnim postulatima". 


"Želeli bismo da skrenemo pažnju na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovoj suverenoj državi otvoreno diktiraju da treba da se pridržava kursa EU i NATO-a i odbija veze sa trećim stranama. Pod parolom manje Dejtona-više Brisela i grubo kršeći ustavne postulate Bosne i Hercegovine, kojima se garantuju ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta zemlje, direktnim pritiskom spolja usađuje se zapadni neoliberalni pseudograđanski društveni model, koji ne uzima u obzir istorijske, političke, kulturno-religiozne i administrativne karakteristike razvoja te države", objasnila je Zaharova.

Cilj takve kolonijalne politike je apsolutno jasan - Zapad želi da uvrsti BiH u zonu svog isključivog uticaja, zaključuje portparolka MSP-a Rusije.

"Sve što zapadnjake zanima u Bosni i Hercegovini su poslušnost i inertnost rukovodstva, slepo izvršavanje direktiva iz Vašingtona i Brisela i ritmično snabdevanje Evropske unije prirodnim i ljudskim resursima. Upravo zbog toga Zapad se fokusira na razvoj takozvanih institucija civilnog društva u BiH, aktivno propagira LGBT agendu, olakšava ulazak kvalifikovanog kadra (BiH) u EU, i na taj način namerno slabi ekonomiju ove zemlje", dodala je danas Zaharova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poziva međunarodnu zajednicu i političke snage u BiH da poštuju postulate Saveta bezbednosti UN. Moskva ističe da će Rusija nastaviti da podržava Dejtonski sporazum, kao i njegove postulate koji se odnose na princip jednakosti tri naroda i dva entiteta.

"Samo na toj osnovi možemo računati da će doći do jačanja mira i stabilnosti u toj zemlji, ali i na Balkanu u celini", upozorava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR