Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Više od 160 MILIONA DECE u svetu je PRINUĐENO DA RADE

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi put posle dve decenije, broj maloletne dece koja zbog siromaštva rade u svetu, povećan je u 2020. godini i to na više od 160 miliona, što je 8,4 miliona dece više nego pre četiri godine, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

U izveštaju koji je ILO pripremila zajedno sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorava  se  da će broj dece koja će biti prinuđena da zarađuju pre punoletstva i dalje brzo rasti zbog efekata pandemije kovid-19.

Oko polovine od ukupnog broja radno angažovane dece bilo je starosti između pet i 11 godina, a oko 80 miliona dece zarađivalo je za život rizičnim radom koji je ugrozio njihovo zdravlje, bezbednost, ili moralna načela, navodi se u izveštaju ove dve međunarodne organizacije.

 Foto: Glas Javnosti/Ilustracija

"Ove nove procene trebale bi da nas PROBUDE.  Ne možemo samo stajati skrštenih ruku kada je i sledeća generacija dece u opasnosti", upozorio je šef ILO Gaj Rider (Guy Ryder ).

Države moraju povećati novčana davanja  siromašnim  porodicama sa decom

Smatra se da će uticaj pandemije covid-19 predstavljati  ogroman izazov i u ​​bliskoj budućnosti, kada će, prema procenama iz Izveštaja, zbog ekonomskih teškoća, još oko devet miliona dece verovatno morati da počnu da rade i to do kraja 2022. godine.

- Gubimo tlo pod nogama u borbi protiv dečijeg rada i protekla godina nam nije olakšala položaj. Već drugu godinu zaredom zemlje širom sveta su u karantinu, škole propadaju, ekonomije posrću, a vlade smanjuju budžete za porodice moraju da donose srceparajuće odluke - rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore (Henrietta Fore), prenele su svetske agencije.

Ukoliko, međutim, države budu i dalje štedele u socijalnoj podršci siromašnih porodica, u najgorem slučaju broj radno angažovane maloletne dece može da se poveća i za 46 miliona. Pored toga, pogoršaće se uslovi i za onu decu koja već moraju da zarađuju radeći u fabrikama, ili na njivama.

Između 2000. i 2016. godine, broj radno angažovane dece u svetu smanjio se za 94 miliona, ali sada je trend opadanja zaustavljen. Od 160 miliona dece, 70 odsto radi u poljoprivredi, petina u uslužnim delatnostima, a desetina u industriji. Otprilike trećina radno sposobne dece napušta školu zbog plaćenog zaposlenja.

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR