Glas Javnosti

ZABRANJENA PLASTIČNA AMBALAŽA ZA SVO VOĆE I POVRĆE! Moramo, kupci ih dodiruju

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska će od januara 2022. godine zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo svo voće i povrće, saopštilo je Ministarstvo životne sredine.

Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže, javlja Rojters.

Lista voća i povrća uključuje praziluk, patlidžan i okrugli paradajz, kao i jabuke, banane i pomorandže.


 
"U svakodnevnom životu koristimo strahovitu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i poveća njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
Procenjuje se da se 37 odsto voća i povrća prodaje sa ambalažom i očekuje se da će mera sprečiti više od milijardu beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje. Predsednik federacije francuskih prodavaca voća Fransoa Roh rekao je da će prelazak na karton biti težak za tako kratko vreme.
 
"Takođe, prodaja sirovih proizvoda je komplikovana jer mnogi kupci dodiruju voće i ljudi ne žele da njihovo voće bude dodirivano", rekao je.
 
Zabrana pakovanja deo je višegodišnjeg vladinog programa za postepeno ukidanje plastike. Od 2021. godine Francuska je zabranila plastične slamčice, šolje i pribor za jelo, kao i kutije od stiropora za poneti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR