Glas Javnosti

ZABRANJEN LOV: „Zečji bum“ na Novom Zelandu, razmatra se upotreba smrtonosnog virusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Vreme Uskrsa je na Novom Zelandu obično vreme za ubijanje divljih zečeva. Ove godine, međutim, izdata je zabrana godišnjeg odstrela zbog čega jedna regija zagovara da se umesto toga upotrebi smrtonosni virus.

Naime, divlji zečevi smatraju se ozbiljnim štetočinama na Novom Zelandu, naročito u ruralnim područjima, gde imaju veliki uticaj na poljoprivredu i prirodu. U delovima Južnog ostvra, zečji “bum” doseže razmere kuge, rekao je u portparol regionalnog veća Otaga, piše Guardian. 

Novi Zeland zbog tih razloga tradicionalno svake godine održava “Veliki uskršnji lov na zečeve”, gde se lovci takmiče ko može ubiti najviše zečeva, prenosi N1.


Lane je ubijeno 12.000 zečeva, ali ove je godine lov otkazan zbog rizika od požara i zabrinutosti za zdravlje i sigurnost. Za to vreme, zečevi na jugu zemlje nastavljaju da se razmnožavaju u velikom broju.

U nekim delovima regije Otaga zabeleženo je tokom noćnog brojanja čak 16 zečeva po kilometru.

“Zečevi utiču na pašnjake i useve jer 10 zečeva proždire onoliko koliko je jednoj ovci potrebno”, saopštilo je regionalno Veće.

Prema procenama resornog ministarstva na Novom Zelandu, zečevi godišnje počine štetu od oko 50 miliona novozelandskih dolara (gotovo 29 miliona evra). U te procene nisu uključeni još i milioni koje država troši za borbu protiv tih štetočina.

U pokušaju kontrolisanja zečje populacije, veće Otaga se nada da će dobiti dozvolu vlade za širenje virusa hemoragične bolesti kunića (RHDV).


Radi se o soju virusa koji je prvi put ilegalno uvezen i unesen na Novi Zeland 1997. godine, kada je usmrtio veliki deo tadašnje populacije zečeva. Još jedan korejski soj legalno je uvezen i pušten početkom 2018. S vremenom su, međutim, zečevi postali sve imuniji.

Sada lokalni odbornici istražuju da li je moguće ukloniti RHDV s biosigurnosne liste neželjenih vrsta, što bi moglo utrti put njegovoj ponovnoj upotrebi.

Liby Kaldvell, direktorka saveta za sprovođenje zaštite okoline, rekla je da je situacija sa zečevima “opaki problem”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR