Glas Javnosti

ZABRANA UPOTREBE REČI "ODREZAK" ," KOBASICA", "BURGER:" Francuska menja nazive vegeterijanskih proizvoda

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska će postati prva evropaksa država koja će zabraniti korišćenje reči poput "odrezak", "burger" ili "kobasica" za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi B92 pisanje Poslovnog dnevnika.

Naime, zabrana oko koje su se francuski političari složili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru ove godine, piše portal Ekapija.
- Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalno povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu i koji u suštini nisu uporedivi - pojašnjeno je u uredbi.

Ova uredba odnosiće se samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji FNSEA smatra da uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata da se uvozna roba tako deklariše.
FNSEA smatra da bi sličnu odredbu trebalo uvesti i na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je pre dve godine odbila takav predlog. Neki termini, kao što su "puter", "mleko" i "sir", već su zaštićeni na evropskom nivou i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.
Međutim, "burger" može imati i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda je snažno poraslo poslednjih godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP