Glas Javnosti

POČAST SRPSKOM REFORMATORU: Vuk Karadžić dobija ulicu u Beču

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bio je jedan od viđenijih pripadnika srpske zajednice u Beču

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF), na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stankovićem, pokreće inicijativu da se Vuku Karadžiću, izuzetno važnoj ličnosti za Srbe i ceo srpski narod, dodeli ulica u Beču.

"Na današnji dan se obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića (6. novembar 1787. u Tršiću – 7. februar 1864. u Beču), jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, lingviste i velikog reformatora srpskog jezika na čijim osnovama je utemeljen i današnji savremeni srpski jezik. Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro na današnji dan. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom", kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF).


"Vuk Karadžić, njegov život i stvaralaštvo, još neki su od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane. Mi, pripadnici srpske dijaspore u alpskoj republici, svakodnevno radimo na tome da čuvamo i negujemo srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića", naglašava Stanković.

"Ostim toga, naša dužnost je da nastavimo, da se ovde u Austriji zalažemo da srpski jezik postane samostalan i ne bude deo veštačke tvorevine BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezika. S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu da ga uče u okviru redovne školske nastave", objašnjava Stanković.


Vuk Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gde je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice. Gotovo 50 godina je živeo, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika. U njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Rasumofskygasse 23 u Trećoj bečkoj opštini.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR