Glas Javnosti

Neverovatno arheološko otkriće: U Turskoj otkrivena najstarija oslikana skulptura ikada

Kultura
Autor: Glas javnosti

Arheolozi u Turskoj su u razmaku od par dana na dva neolitska lokaliteta otkrili praistorijske skulpture koje su odmah svrstali u red izuzetnih, dok se za jednu sumnja da bi mogla da bude i najstarija oslikana.

Nemački arheolog Кlaus Šmit preduzeo je istraživačku misiju u južnoj Turskoj u oktobru 1994. godine, kako bi našao arheološke lokalitete koja je u selu u blizini Urfe istražio tim sa Univerziteta u Čikagu sredinom 20. veka. Iako Šmit u početku nije polagao velike nade da će bilo šta zanimljivo naći ovde, u jednom trenutku je rešio da proširi teritoriju koju istražuje i na 14 kilometara od sadašnjeg grada Sanliurfe, otkrije humku koju su meštani nazvali Gobekli Tepe.

Danas je ovaj neolitski lokalitet u jugoistočnoj Anadoliji poznat po ostacima najstarije monumentalne arhitekture do sada otkrivene, datovane u period od pre 11.000 godina. Monolitne blokove najverovatnije su podigli i ukrasili lovci-sakupljači kao jedno od prvih trajnih svetilišta na svetu. 


Godinama nakon Šmitovog otkrića, tačnije 2019. godine, arheolog Necmi Кarul sa Univerziteta u Istanbulu, otkrio je na 32 km od Gobekli Tepea, na brdu Кarahan: Кarahan Tepe, mestu koje je prema mišljenju mnogih istraživača prvo naselje u istoriji i koje potiče iz perioda od oko 9400. godine p.n.e.. Stoga, ubrzo dobija nadimak "blizanac Gobekli Tepea". 

Otkriće neverovatnih skulptura u gradovima blizancima

Da bi se što bolje istražili ovakvi i slični neolitski lokaliteti u području Sanliurfa, pokrenut je projekat po imenu Taš Tepeler. Tim koji radi na istraživanju Gebekli Tepea sada je u strukturi D, otkrio statuu divlje svinje u prirodnoj veličini napravljenu od krečnjaka, sa targovima boja kao što su crvena, bela i crna, dok stoji na postolju ukrašena simbolom u obliku slova "H", polumesecom, dve zmije i tri ljudska lica ili maskama.

Arheolozi iz turskog Ministarstva kulture i turizma veruju da bi ovo mogla da bude prva oslikana statua u istoriji koja je do sada otkrivena.  

 

Sa druge strane, slične vesti stižu i iz Кarahan Tepea, gde je otkrivena realistična ljudska statua visoka 2,3 m u sedećem položaju sa do detalja isklesanim rebrima, kičmom i ramenima. Koliko je imspresivna najbolje govori podatak da su je arheolozi odmah uvrstili u red najupečatljivijih statua praistorijske umetnosti. 

Sličnost ove statue sa reljefom pronađenim tokom iskopavanja u Sajburču 2021. je prema rečima arheologa upečatljiva, jer su u oba slučaja figure predstavljene kako drže falus sa obe ruke. Isto tako, nedavna iskopavanja u Кarahan Tepeu rezultirala su otkrićem skulpture lešinara pričvršćenim za zid i razne kamene ploče razbacane po zemlji, pored statue koja predstavlja ljudsku figuru. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR