Glas Javnosti

ZA VEČNO SEĆANJE: Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve

Svet
Autor: Glas javnosti

U užem centru Moskve, na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crke stajaće spomen obeležje 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Pavlu, da bi kasnije kraj njega bio podignut spomenik partijarhu moskovskom i sve Rusije Aleksiju Drugom, prenose mediji.

Na taj način će biti ovekovečeno sećanje na srpskog i ruskog patrijarha te na duhovno bratstvo srpske i ruske crkve i dva naroda, pošto je Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi otvoreno u njihovo vreme, piše portal rs.rbth

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dve decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Izrada spomenika je u toku i biće to delo ruskog vajara. Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbeđena, a takođe dobijena je dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Prema zamisli, dva patrijarha će stajati jedan naspram drugog, gledaće u Crkvu Svetih Petra i Pavla, ali će simbolično i blago biti okrenuti i jedan prema drugom.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine do smrti, novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj meri da ga je patrijarh Aleksije Drugi uvek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije po protokolu RPC.

O istinskom poštovanju i ljubavi dva poglavara svedoči i činjenica da je patrijarh Aleksije zahtevao da prilikom služenja liturgije sa njegove desne strane uvek stoji patrijarh Pavle, iako to često nije bilo po diptihu, ili nije bilo predviđeno crkvenim protokolom.

Takođe, u najtežim godinama velikih iskušenja, ruski patrijarh Aleksije Drugi je zajedno sa patrijarhom Pavlom pohodio sve zemlje u kojima živi srpski narod.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR