Glas Javnosti

ZA NJEGOVU GLAVU PUTIN NUDI POLA MILIONA DOLARA! On je zapovednik nacističkog puka u Mariupolju (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko najavio je danas potrebu za potpunom evakuacijom grada.

Mariupolj je napadnut artiljerijom, raketama i projektilima, vode se ulične borbe i pitanje je dana kada će grad pasti.

Ukoliko osvoji Mariupolj, Rusija će imati punu kontrolu nad više od 80 posto crnomorske obale Ukrajine - presecajući njenu pomorsku trgovinu i dalje je izolujući od sveta.

Odbranu ovog grada vodi kontroverzan puk Azov, kog mnogi smatraju neonacističkom jedinicom zbog otvorenog koketiranja sa esesovskom heraldikom i okupljanja brojnih stranih dobrovoljaca ekstremističkih pogleda. 

Činjenica je da su borci Azova visoko motivisani za otpor Rusima i da se s položaja teško povlače. Oni su, tvrde upućeni, danas ipak nešto drugo nego što su bili na početku: prilično su moderna i visoko mobilna ukrajinska ekipa specijalne namene (instruktori NATO-a odbili su ih obučavati dok ne raskrste s prizivanjem poražene nacističke ideologije). Uz pešadije, oklop, topnike i raketaše u zadnje vreme navodno raspolažu i vazdušno-desantnim, pa i ronilačkim udarnim grupama.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov navodno je u Putinovo ime objavio nagradu od pola miliona dolara svakome ko mu donese glavu ili drugi dokaz da je ubio zapovjednika Azova Denisa Prokopenka.

Ako Mariupolj padne, svi borci Azova, a ne samo Prokopenko, jako dobro znaju da za njih nikakve milosti ili zarobljavanja tamo biti neće.

Prokopenko je bivši vođa navijača kijevskoga Dinama i neki kažu, klasični fubalski huligan.

Prvo je učestvovao u revolucionarnim zbivanjima oko Majdana i u borbama protiv proruskih separatista u Donbasu i istočnim predelima. Kad je Putin izvršio invaziju na celu Ukrajinu, Prokopenko je sa suborcima iz Azova odlučio braniti grad na obali Azovskog mora po kome je jedinica dobila ime i koji su izabrali za sedište.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR