Glas Javnosti

Za godinu dana broj beskućnika u SAD drastično skočio: Evo koliko iznosi procenat

Svet
Autor: Glas javnosti

Beskućništvo u SAD dostiglo je rekordan nivo, porastavši za dramatičnih 12 odsto, usled znatnog poskupljenja stanarina i smanjenja pomoći koja se davala u vreme epidemije koronavirusa, rekli su federalni zvaničnici.

Kombinacija ovih dva faktora značajno je smanjila pristup stambenim rešenjima, tvrde stručnjaci.

Više od 653.000 pojedinaca suočava se s beskućništvom, što predstavlja najvišu cifru od 2007. godine, kada je počelo merenje ove pojave kroz godišnje ankete.


U januaru 2023. godine, ukupan broj beskućnika povećao se za 70.650 u poređenju s istim mesecom 2022. godine.

Podaci ukazuju na to da najveći porast broja novih beskućnika čine ljudi koji do sada nisu imali iskustva s beskućništvom, a istovremeno se zaustavio trend smanjenja porodičnog beskućništva koji je započeo 2012. godine.

Marša Fadž, sekretarka federalnog zavoda za stanovanje i urbani razvoj, istakla je hitnu potrebu primene proverenih rešenja i strategija koje brzo izvlače ljude iz beskućništva i, što je još važnije, sprečavaju njegovo nastajanje, kako je naglašeno u njenom saopštenju.


Broj beskućnika u SAD je opao sa 637.000 u 2010. godini na 554.000 u 2017. godini, pri čemu je postojao kontinuirani trend smanjenja beskućništva tokom tog perioda. Međutim, brojka je porasla na oko 580.000 u 2020. godini, zadržavajući relativnu stabilnost u naredne dve godine, dok je Kongres primenjivao mere zaštite stanovništva od posledica pandemije COVID-19. Ove mere uključivale su stimulativne isplate, podršku federalnim državama i lokalnim vlastima, kao i privremeni moratorijum na iseljavanja iz zakupljenih stanova.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR