Glas Javnosti

Vuk Jeremić sazvan od strane Kongresa da dostavi dokumenta u slučaju Hanter Bajden

Svet
Autor: Glas javnosti

U pismu se navodi da Odbor američkog Kongresa istražuje da li je Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o kompaniji CEFC

Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost pri američkom Kongresu Džejms Komer, zatražio je od predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da tom telu dostavi sva dokumenta, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u inostrane poslovne poduhvate, koji su uključivali osobu povezanu sa Komunističkom partijom Kine koja je osuđena za međunarodne šeme podmićivanja.

U pismu Komera upućenom Jeremiću, navodi se da Odbor istražuje slučaj predsednika Džozefa Bajdena i veze njega i njegove porodice i saradnika sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama.

Kako se navodi, pregledom svedočenja u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CNjFC Patrika Hoa, osuđenog za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, utvrđeno je da Jeremić ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom.

"Komitet za nadzor i odgovornost istražuje veze predsednika Bajdena sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, uključujući njegovu porodicu i saradnike koji su prodavali uticaj kako bi generisali milione dolara za porodicu Bajden. Pregled svedočenja Odbora u federalnom krivičnom postupku - Sjedinjene Američke Države protiv Patrika Hoa i druga dokumenta pokazuju da imate evidenciju i informacije u vezi sa poslovima porodice Bajden u inostranstvu", napisao je Komer.

Kako je objavio En-Bi-Si njuz, sumnja se da je preko te kompanije kineska Komunistička partija prišla porodici Bajden da proširi svoj energetski uticaj u SAD.

"Tokom suđenja, svedočili ste u vezi sa svojim poslovnim odnosima sa određenim zvaničnicima kompanije, uključujući predsedavajućeg Je Đianminga i Patrika Hoa, koga je zastupao Hanter Bajden", navodi se u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

U pismu napisanom na pet strana, navodi se da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

"Tokom suđenja Patriku Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao konsultanta, kao i da ste posredovali u upoznavanju Bajdena Hantera sa predstavnicima kineske kompanije", navodi se u pismu,

Navodi se da je Jeremić svedočio da je organizovao večeru predsedavajućeg CEFC-a Lea Đianminga i još jedne osobe u Vašingtonu, 6. decembra 2015.

Komer je Jeremiću dao rok da mu do 7. marta pošalje sva dokumenta i informacije od 2014. godine do danas sa Robertom Hanterom Bajdenom, Džejmsom Bajdenom, Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom, kao i dokumenta i komunikacije sa bilo kojim saradnikom CEFC-a, uključujući predsednika Le Đianminga i Patrika Hoa.

Tražio je odgovor da li mu je poznato, da li je Ministarstvo pravde redigovalo ime Hantera Bajdena iz dokaza 2739R u predmetu SAD protiv Patrika Hoa, a dao mu je rok do 14. marta, da sa članovima Odbora zakaže intervju u vezi sa svim tim pitanjima.

Američki mediji objavili su vest o zahtevu Odbora, a En-Bi-Si njuz ističe da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajuću Generalnom Skupštinom UN od 2012. do 2013. godine, kao i da ga je Komer nazvao "ključnim svedokom u istrazi".

Mediji ističu i da je Patrik Ho, osuđen za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, bio bivši šef operacije CEFC Čajna enerdži sa sedištem u SAD.

"Jeremićevo prethodno svedočenje o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja podiže crvene zastavice da možda postoje dokazi koji pokazuju da su porodica Bajden i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, uključujući i pojedince povezane sa Komunističkom partijom Kine", rekao je Komer za Foks njuz.

On je kazao da, ako je predsednik Bajden kompromitovan dogovorima sa stranim protivnicima, to je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti, kao i da je Nadzorni odbor posvećen uvođenju transparentnosti i odgovornosti u rasipanje, prevaru i zloupotrebe koje su se desile na najvišim nivoima vlasti.

En-Bi-Si njuz podseća da je "Vašington post" 2022. objavio da potencijalni energetski projekti o kojima je Hanter Bajden razgovarao sa Hoovom kompanijom "nikada nisu urodili plodom", kao i da je Jeremić u pisanom odgovoru tom listu rekao da poznaje i Hantera Bajdena i Je Đianminga, Hoovog saradnika koji je predsednik kineske energetske kompanije CEFC, ali da nije učestvovao kao posrednik.

"Njujork post" piše da je u mejlu 30. novembra 2015. godine, pronađenom u laptopu Hantera Bajdena, Jeremić rekao drugom Bajdenovom saradniku, Eriku Šverinu, da će večerati u Vašingtonu sa predsednikom CEFC-a Jeom Đianmingom.

"On je veoma mlad i dinamičan (39), sa vrhunskim vezama u svojoj zemlji. Nedavno su počeli da ulažu u inostranstvo (milijarde dolara) i planiraju da urade mnogo više. Želeo bih da pozovem Hantera da mi se pridruži na ovoj privatnoj večeri (mala večera - ovo nije događaj bilo koje vrste). Uveren sam da će u budućnosti iz toga proizaći mnogo zanimljivih projekata", napisao je Jeremić u tom mejlu.

Kako se navodi, Šverin je odgovorio da će Hanter biti na putu i da možda neće moći da prisustvuje večeri, ali da će se još javiti.-izvor RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR