Glas Javnosti

VRATILE SE KUĆI: Džinovske pande stigle nazad u Kinu, posle 12 godina u Britaniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Džinovske pande Jang Guang i Tian Tian stigle su u jugozapadnu kinesku provinciju Sečuan, posle 12 godina boravka u Britaniji.

Kako prenosi Sinhua, par džinovskih pandi je sleteo na međunarodni aerodrom Čengdu Šuangliu 5. decembra oko 6.50 ujutro i odmah potom poslat u jednomesečni karantin, u bazu velikih pandi Bifengsia u Jaanu.

Jang Guang i Tian Tian, što bukvalno znači Sunce i Slatkica, stigli su u Edinburški zoološki vrt u decembru 2011. na 10-godišnji zajam, koji je naknadno produžen za još dve godine. Kao jedine pande u Britaniji, izazvale su značajnu pažnju, privlačeći rekordan broj posetilaca u zoološki vrt.


Tokom boravka u Britaniji nisu dobili potomke. Bilo je nekoliko pokušaja da Tian Tian zatrudni, ali bez uspeha.

Pre odlaska pandi, zoološki vrt u Edinburgu je obavio pripreme kako bi se par prilagodio na predstojeće putovanje. Zoološki vrt je takođe pripremio svež bambus za pande kao hranu tokom leta.

Prema podacima Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, kineske pande koje žive u 23 ustanove u 19 stranih zemalja uglavnom su u dobrom zdravstvenom stanju, a međunarodna saradnja u tom pogledu je plodna.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR