Glas Javnosti

VOZAČI IZ SRBIJE U NEMAČKOJ ZARADE I DO 2.500 EVRA! Ispovest Mileta koji VOZI KAMION skoro 20 godina: Često na platu ide i dodatak za stan ili hranu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvanični podaci sa biroa rada svedoče činjenici da poslednjih godina sve više vozača iz Srbije ide da radi u Nemačku.

Priče sa "terena" govore da voziti u ovoj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji za Srbe i nije tako loše. Mesečno mogu da zarade i do 2.500 evra u proseku, nedeljno imaju dva slobodna dana, a zbog poreza, najbolje prolaze vozači koji su u Nemačku otišli sa porodicom.

Godinama unazad zvanični podaci sa biroa govorili su da Nemci traže naše vozače, medicinsko osoblje i sezonce u poljoprivredi. Vozači su pritom uvek nekako uvek lakše dolazili do posla, a plate i uslove koje su ugovarali u Nemačkoj, bile su i daleko veće od onih koji tamo zarađuju ugostiteljski radnici i zaposleni u zdravstvu. Plate vozača najčešće su bile u rangu zarada koje su u Nemačkoj naši ljudi dobijali za rad u građevinarstvu.

- U poslednjih nekoliko godina status vozača u Nemačkoj dosta se promenio. Plata je s godinama rasla, a s obzirom na veću tražnju za radnicima ovog profila. Danas našim vozačima u Nemačkoj plata ide od 2.000 evra za početnike, pa sve do i preko 2.500 evra mesečno. Često na platu ide i dodatak za stan ili hranu ukoliko se tako i dogovori sa poslodavcem - kaže Mile. S. koji je u Nemačku, u grad Ulm, otišao još 2003. i koji tamo sve vreme vozi kamion.

 On dodaje i da vozači danas mnogo lakše mogu, i da odu, i da se zaposle u Nemačkoj.

- Ranije je postajalo mnogo ograničenja. Jedno od najvećih je bilo to što vozači koji su dolazili iz Srbije, nisu mogli da rade svoj posao duže od 6 meseci bez ponovnog polaganja vozačkog ispita. A to je bio dugotrajan proces u toku koga ste bili primorani da tražite dodatni posao, ali i trošak od čak nekoliko hiljada evra. Danas srpska vozačka dozvola važi i u Nemačkoj - rekao je Mile za Blic. 

Govoreći o tome koliko je ovaj posao naporan i koliko se radi, Mile kaže da on radi 5 dana nedeljno i da ima slobodan vikend.

- Na put se ide 3 puta nedeljno po 9 sati, i dva puta nedeljno po 7 sati. Dnevna vožnja izgleda tako da se vozi cetiri i po sata, sa pauzom od 45 minuta. S druge strane, vozači internacionalnog saobraćaja provedu više dana na putu, a često vikend provedu i u nekoj drugoj zemlji, ali njima je plata i veća - kaže sagovornik

Kada govori o troškovima, on kaže da tu postoji razlika da li ste samac ili porodičan čovek, jer se u zavisnosti od toga značajno razlikuje i porez na platu .

- Najveći trošak je zakup stana koji ide od 350 do 400 evra mesečno. Ukoliko poslodavac nudi smeštaj taj iznos se odbija od plate. Oni koji dolaze porodično imaju pritom manji porez na platu. Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 evra poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 evra - kaže sagovornik pomenutog portala. 

Plate vozača kamiona u NEMAČKOJ (bruto/mesečno)

Meklenburg - Zapadna Pomeranija 2.742 evra
Hamburg 2.628 evra
Tiringija 2.620 evra
Baden-Vitenberg 2.600 evra
Šlezvig-Holštajn 2.586 evra
Izvor:plutomlogistics.com

Naših građana u Nemačkoj najviše je zaposleno u ugostiteljstvu, gde su plate oko 1.800 evra u proseku. Naše medicinske sestre, u ovoj ekonomski najrazvijenijoj evropskoj zemlji zarađuju i do 2.600 evra, a radnici na građevini znaju da zarade i do 3.000.

Srbi u Nemačkoj često rade i u metalnoj industriji i proizvodnji. Mnogi od njih su i vozači, ali ih ima i dosta koji rade na poslovima obezbeđenja, čišćenja i održavanja. Ovo su po pravilu manje plaćeni poslovi i naši građani na njima mogu da zarade najviše do 2.000 evra.

Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore nemački jezik, to im je jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

S druge strane, najbolje su plaćeni radnici u oblasti biotehnologije, finasijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sektor

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR