Glas Javnosti

Volodin tvrdi da Amerika više nije vodeća ekonomija

Svet
Autor: Glas javnosti

Ne samo da američke mere nisu dale rezultate već su ubrzale dedolarizaciju – sve je više zemalja koje napuštaju dolar kao svetsku rezervnu valutu

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da SAD više nisu ekonomski lider.

"Svi pokušaji da se to vrati pokretanjem oružanih sukoba, trgovinskim i ratovima sankcijama, organizovanjem terorističkih napada i uništavanjem evropske ekonomije, nisu dali rezultate", napisao je Volodin na Telegramu.


Po njegovim rečima, Sjedinjene Države, pošto su shvatile da su sankcije protiv Rusije neefikasne, sada prete da će banke širom sveta isključiti iz svog finansijskog sistema zbog njihovog kršenja, a takve mere samo podrivaju poverenje u Vašington.

Volodin je rekao da će ostale zemlje, obezbeđujući svoju finansijsku sigurnost, sada aktivnije napuštati dolar kao svetsku rezervnu valutu.

"Naša zemlja prelazi na obračune u nacionalnim valutama s drugim državama. Ako je početkom 2022. godine udeo neprijateljskih valuta iznosio 96 odsto, sada je pao na 24 odsto. Države koje nastoje da osiguraju svoju finansijsku sigurnost sada će napuštati dolar kao svetsku rezervnu valutu. Proces dobija na zamahu", dodao je Volodin.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u petak, 22. 12, potpisao uredbu kojom se proširuje pravni osnov za uvođenje sankcija protiv Rusije.

Uredba, između ostalog, omogućava da iz finansijskog sistema budu isključene banke koje pomažu Moskvi da zaobiđe sankcije protiv svog vojnoindustrijskog kompleksa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR