Glas Javnosti

VOJNICI BRUTALNO RANILI DETE U STOMAK: Preminuo palestinski dečak kog su izraelski vojnici ranili

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvanaestogodišnji palestinski dečak Mahmud Samudi preminuo je danas nakon što su ga izraelski vojnici upucali i ranili tokom vikenda u vojnom napadu u izbegličkom kampu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, javlja Asošiejted pres.

Samudi je ranjen u stomak u subotu tokom izaelske vojne racije u Dženinu, izbegličkom kampu i uporištu naoružanih Palestinaca.

Tokom racije, vojnici su ušli u logor i opkolili jednu kuću, piše N1.


Na snimcima koji su kružili društvenim mrežama čula se razmena vatre.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su tada rekli da su ubijena dva tinejdžera, starosti 16 i 18 godina, a da je 11 ljudi ranjeno.

Izrael sprovodi noćne napade i hapšenje širom Zapadne obale otkako je u nizu napada na Izraelce u proleće poginulo 19 ljudi.

Vojska je saopštila da je nekim od počinilaca tih napada ušla u trag do Dženina.

Izraelska vatra je za to vreme ubila više od 100 Palestinaca, što je učinilo najsmrtonosnijom godinom na okupiranoj teritoriji od 2015.

Izraelska vojska kaže da su velika većina ubijenih bili militanti ili bacači kamenja koji su ugrozili vojnike. Ali nekoliko civila je, takođe, ubijeno tokom izraelske višemesečne operacije, uključujući veterana novinara i advokata koji su očigledno nesvesno ušli u zonu borbe. Ubijeni su i lokalni omladinci koji su izašli na ulice kao odgovor na invaziju na njihova naselja.

Izrael kaže da su racije hapšenja namenjene razbijanju militantnih mreža.


Palestinci kažu da su operacije usmerene na jačanje izraelske pedesetpetogodišnje vojne okupacije teritorija koje žele za nezavisnu državu.

U ponedeljak, izraelski vojnici ušli su u izbeglički kamp Šuafat i pretražili kuće i prodavnice u potrazi za Palestincem osumnjičenim za ubistvo izraelskog vojnika tokom vikenda, a desetine logoraša bacalo je kamenje na vojnike koji su ispalili suzavac.

Pucnjava u subotu uveče dogodila se na kontrolnom punktu u blizini kampa u istočnom Jerusalimu.

Policija je tada saopštila da je napadač izašao iz automobila i otvorio vatru, teško ranivši vojnikinju i čuvara pre nego što je utrčao u kamp. Vojska je saopštila rano u nedelju da je žena, koja je imala 19 godina, umrla.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR