Glas Javnosti

"Vlasti u Kini sprovode PRISILNE STERILIZACIJE ŽENA da bi smanjili rast etničkih manjina"

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački istraživač Adrijan Cenc u izveštaju objavljenom u ponedeljak tvrdi da kineske vlasti sprovode prisilne sterilizacije žena kako bi, naočigled, smanjili rast etničkih manjina u regiji Sinkjang.

Izveštaj koji se temelji na kombinaciji službenih podataka iz regije, dokumenata o politikama i intervjuima sa ženama pripadnicama etničkih manjima nagnao je parlamentarce iz Severne Amerike, Evrope i Australije da pozovu Ujedinjene nacije (UN) da istraže politiku Kine u toj regiji.

 Objava izveštaja najverovatnije će razbesniti Peking, koji poriče da ugrožava prava etničkih skupina u Sinkjangu te koji je u ponedeljak Cencove tvrdnje nazvao neutemeljenima.

Kinu se optužuje da je više od milion Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjina zatvorila u kampove za "ponovno obrazovanje". Peking te ustanove opisuje kao edukativne centre koji za cilj imaju odvraćanje ljudi od pristupanja terorističkim grupama.

Cenc kaže da se Ujgurkama i drugima ženama iz manjinskih grupa preti zatvaranjem u logore ako ne prekinu trudnoće koje nisu u skladu s kvotama. Stručnjaci koji su učestvovali na UN-ovom panelu koji je istraživao spomenute ustanove citirali su Cencove objave o kampovima, koje je on temeljio na javnim dokumentima koje je pronašao na kineskom internetu, prenosi "Jutarnji list".

 Prema Cencovom izveštaju, ženama koje su rodile manje od dvoje dece, zakonskog limita, prisilno je ugrađivana intrauterina kontracepcija, odnosno spirale. Neke su žene rekle da ih se nagovaralo na sterilizaciju. Bivše zatvorenice kampova rekle su da su dobijale injekcije kojima im se prekidala menstruacija ili koje su dovodile do krvarenja kakvo nastupa kada se uzimaju sredstva za kontracepciju.

Dokumenti vlade koje je proučavao Cenc otkrili su da se žene iz manjinskih grupa u nekim ruralnim zajednicama često slane na ginekološke preglede te da ih se dva puta mesečno podvrgavane testovima za trudnoću.

Cenc je otkrio da broj stanovništva u okruzima u regiji Sinkjang u kojima većinom žive etničke manjine između 2017. i 2018. godine rastao puno manje od onog u okruzima u kojima su dominirali Han Kinezi. Ujgurski aktivisti tvrde da Kina logore koristi za "pranje mozgova" Ujgura koje za cilj ima uništenje njihove kulture i islamskog identiteta.

- Postoji bojazan, koji je utemeljen na ovim otkrićima, da Peking provodi politiku nečega što bi se na fundamentalnom nivou moglo okarakterisirati kao demografski genocid, kako ga definira UN - rekao je Cenc.

Međuparlamentarni savez o Kini (IPAC), grupa članova parlamenata Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Australije iz raznih političkih stranaka u ponedeljak je rekao da će tražiti istragu događanja u Sinkjangu kako bi se utvrdilo da li su u toj regiji počinjeni zločini protiv čovečnosti ili genocid.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da su Cencove tvrdnje neosnovane te kaže da iza njih stoje akteri "skrivenih motiva". Portparol ministarstva Zao Lijian napao je medije jer "smišljaju lažne informacije o Sinkjangu".

- Stanje u toj regiji je stabilno i harmonično- dodao je.

Udruženje za zaštitu prava Svetski ujgurski kongres rekla je da Cencov izveštaj pokazuje da politika Komunističke stranke Kine ima "genocidne" elemente te pozvala međunarodnu zajednicu da se suprotstavi Kini.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR