Glas Javnosti

VLASTI U GRUZIJI POVLAČE SPORNI "RUSKI "ZAKON O STRANIM AGENTIMA: Pobeda opozicije posle višednevnih masovnih protesta

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladajuća partija Gruzije najavila je da će povući nacrt zakona kojim bi se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju finansiranje iz inostranstva označile kao "strani agenti". Do povlačenja dolazi posle višednevnih masovnih protesta.

Stranka Gruzijski san, koja ima većinu u parlamentu, najavila je da će „bezuslovno povući predlog zakona koji su podržali bez oklevanja”. Kao razlog za povlačenje zakona naveli su potrebu da se "smanje konfrontacija u društvu", prenosi Dojče vele.

Gruzijski demonstranti od utorka protestuju zbog usvajanja zakona. Na skupovima je nekoliko puta došlo do nasilnih sukoba između demonstranata i policije.

U noći sa srede na četvrtak u Tbilisiju se okupilo između 10.000 i 15.000 demonstranata, noseći zastave Gruzije, Ukrajine i EU, koji su opkolili parlament i pokušali da uđu u njega.

Demonstranti su se ponovo sukobili sa policijom, koja je protiv njih upotrebila vodene topove i suzavac, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Gruzijski parlament usvojio je zakon u prvom čitanju Gruzijski parlament je u utorak u prvom čitanju odobrio nacrt zakona kojim bi se nevladine organizacije i mediji svrstali u „strane agente” ako dobijaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.


Vlada je branila predlog otkrivanjem finansijskih tokova iz inostranstva. Demonstranti su se, s druge strane, plašili da će zakon, napravljen po uzoru na slično rusko zakonodavstvo, biti iskorišćen za suzbijanje kritičara vlasti i opozicije. Rusija je donela zakon o stranim agentima 2012.

Predlog zakona je osudila i gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja je ocenila da je zahtev za promenu zakonodavstva došao iz Moskve. Evropska unija je zakon nazvala „nespojivim sa evropskim vrednostima“, a zabrinutost su izrazile i SAD.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR