Glas Javnosti

Vlasnik Samsunga opet pred sudom zbog malverzacija

Svet
Autor: Glas Javnosti

Pravi vođa Samsung grupe Li Džae-jong, pojavio se pred sudom čekajući odluku da li će ga, prema optužbama koje uključuju prevare u vođenju poslovnih knjiga i manipulacije sa deonicama, vratiti u zatvor nakon više od dve godine na slobodi.

Tužioci su tražili nalog za hapšenje Lija, nakon što su istraživali kontroverzno spajanje dve Samsungove podružnice 2015. godine, koje mu je pomoglo da dođe na čelo cele grupe.

Li, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je konglomerat i njegov "dragulj u kruni" Samung elektroniks, čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cele Južne Koreje.

Pesedetjednogodišnji Li pojavio se na saslušanju noseći masku, u crnom odelu. Na ulasku u sud nije odgovarao na pitanja novinara.

Nakon saslušanja, u pritvoru će čekati odluku suda, navodi agencija Rojters.

Tužioci terete Lija za upletenost u ilegalne transakcije i manipulacju deoinicama koje su olakšale spajanje Samsungovih podružnica 2015. godine, a optužen je i za lažno prikazivanje vrednosti kompanije Samung biolodžiks.

Smatra se da je spajanje dve podružnice bilo ključno u uspostavljanju Lijeve kontrole nad kompanijom.

Samsung je odbacio te optužbe portiv Lija navodeći da je „van zdrave pameti“ reći da je Li bio umešan u odluku o spajanju i dodao da je dugotrajna istraga fokusirana na menadžment, koji se sada nalazi u krizi zbog pandemije korona virusa i trgovinskog spora SAD i Kine oko taksi.

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme. Postaviće se pitanje opravdanosti da on Li bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci.

Li je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u valdi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižegf suda i suspendova kaznu, ali je još je nejasno da li će Li morati da ponovo ide u zatvor.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR