Glas Javnosti

VLASNIK FEJSBUKA OBJAVIO NOVI MODEL VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasnik Fejsbuka Meta objavio je danas model veštačke inteligencije koji može da izdvoji pojedinačne objekte unutar slike, zajedno sa skupom podataka napomena na slikama.

Istraživački odsek kompanije saopštio je da bi njen model Segment Anything Model (SAM), mogao da identifikuje objekte na slikama i video zapisima, čak i u slučajevima kada nije naišao na te stavke u svojoj obuci, preneo je Rojters.

Koristeći SAM, objekti se mogu birati klikom na njih ili pisanjem tekstualnih upita. Navodi se jedan primer: pisanje reči “mačka” podstaklo je alat da nacrta kutije oko svake od nekoliko mačaka na fotografiji.


Velike tehnološke kompanije govore o svojim otkrićima u oblasti veštačke inteligencije otkako je ChatGPT, četbot OpenAI-a, koji podržava Majkrosoft, postao senzacija u jesen, izazvavši talas investicija i trku za dominacijom.

Meta je inicirala nekoliko funkcija koje primenjuju tip generativne veštačke inteligencije koju je popularizovao ChatGPT.

Dodaje se da ona stvara potpuno nov sadržaj umesto da jednostavno identifikuje ili kategoriše podatke kao što je drugi AI.


Primeri uključuju alatku koja okreće nadrealne video snimke iz tekstualnih upita i drugu koja generiše dečiju knjigu proze sa ilustracija.

Glas javnosti/Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR