Glas Javnosti

Vladimir Putin, vladar Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladimir Putin, predsednik Rusije od 2000. godine, osim četiri godine provedene na mestu premijera, obezbedio je da nema kredibilnog protivnika za peti mandat.

Njegova odluka da se ponovo kandiduje za predsednika Ruske Federacije bila je saopštena na ceremoniji dodele vojnih odlikovanja prošlog decembra.

Kremlj i Putinova kandidatura

Putinov portparol Dmitrij Peskov opisao je Putinovu odluku da se kandiduje kao "apsolutno spontanu", ali je Kremlj odmah pokrenuo medijsku kampanju podrške predsedniku. Na državnim kanalima, Putin je predstavljen kao nacionalni lider iznad svih potencijalnih rivala.

"Trebate nam, potrebni ste Rusiji!", izjavio je potpukovnik Artjom Žoga, tražeći od njega da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji. Svi su izrazili podršku.


Vladimir Putin
 je predsednik od 2000. godine, osim četiri godine koje je proveo na mestu premijera zbog ograničenja na dva mandata nametnuta ruskim ustavom. Tokom svog dugogodišnjeg vladanja, Putin je metodično jačao svoju vlast tako da više ne postoji realna pretnja njegovoj vladavini. Njegovi najotvoreniji kritičari su ili mrtvi, u zatvoru ili u egzilu.

Izbori i protivkandidati

Na ovogodišnjim izborima, pored Vladimira Putina, kandidovali su se Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije, Leonid Slutski iz nacionalističke LDPR i Vladislav Davankov iz Novih ljudi. Međutim, svi su u velikoj meri podržavali politiku Kremlja i nisu imali šanse protiv aktuelnog predsednika.

Protesti i izborna kampanja

Iako su postojali sporadični protesti i kontroverze oko izbora, većina međunarodnih posmatrača veruje da izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni. Inicijativa "Podne protiv Putina" pozvala je protivnike dugogodišnjeg lidera da glasaju za bilo koga osim za njega.

"Podrška predsedniku prevazilazi samu partijsku podršku", izvestio je jedan dopisnik na državnim TV vestima kasnije te nedelje. "Vladimir Putin je narodni kandidat!" Putinova politika i izazovi



Uoči izbora, Putin je predložio niz socijalnih mera, uključujući modernizovani poreski sistem i podsticaje usmerene na povećanje stope nataliteta u Rusiji. Međutim, za čoveka koji je proveo 20 godina kao predsednik, Vladimir Putin se pokazao nesposobnim da reši mnoga od ključnih pitanja koja muče Rusiju.

Iluzija demokratije

Nakon izbora, Rusi će se probuditi i videti da je predsednik Putin ponovo izabran. Iluzija demokratije sigurno će se nastaviti u narednih šest godina, dok Putinovo vladanje ostaje neprikosnoveno.

Glas javnosti R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR