Glas Javnosti

Vladika sirijske pravoslavne crkve: Sudbina hrišćana u Evropi biće žalosna

Svet
Autor: Glas Javnosti

Vladika sirijske pravoslavne crkve za Švajcarsku i Austriju, Dionisije Isa Girbiz, izazvao je burna reagovanja pošto je u intervjuu za švajcarski list „Tagesancajger“ izjavio da se već sada nazire početak progona hrišćana u Evropi.

– Danas je sudbina hrišćana na Bliskom istoku žalosna, a ono što čine hiljade boraca terorističkih grupa Islamska država, talibana ili Al Kaide, nije ništa drugo nego produženje genocida započetog 1915. godine – rekao je on. Te godine je gotovo dva miliona hrišćana ubijeno, a milioni naterani da pređu u islam.

– Od samog početka, pre 1.300 godina, postoji „islamski program“ da hrišćane terorom proteraju sa Bliskog istoka – tvrdi Dionisije. On smatra da je budućnost više nego neizvesna za hrišćane u domovini njegove crkve, u Siriji i Iraku.

Dionisije Isa Girbiz živi u kapucinerskom manastiru Art na jezeru Cug i odatle vodi svoju zajednicu koju čini 10.000 vernika u toj zemlji, kao i 4.000 u Austriji. On sam je rođen na istoku Turske, koju naziva „neprijateljem hrišćanstva“.

– Početkom veka u regionu tursko-sirijske granice živelo je 250.000 Jermena, a danas ih tamo praktično više nema – upozorava ovaj crkveni velikodostojnik.

Evropsku politiku miroljubivog suživota različitih kultura i religija po dolasku talasa azilanata na Stari kontinent, ovaj vladika naziva „više nego naivnom“. Među izbeglicama ima mnogo terorista, kaže on i pita Evropljane: „Zašto ih države Persijskog zaliva, Emirati, Katar, ne primaju? Jer je plan da idu u Evropu i islamizuju je.-

Ovaj proces ne može da prođe mirno, a počeće tako što će broj muslimana naglo da se poveća stvaranjem porodica sa velikim brojem dece, kaže Girbiz.

– Za 20 do 30 godina u Evropi će postojati muslimanska većina. Polovina žena u Evropi nosiće hidžab, smatra on, i potom ističe da ne poziva na mržnju, ali smatra da „kada islam preuzme moć, počeće progoni. Ono što se danas dešava na Bliskom istoku, desiće se i ovde u Evropi.-

Izvor: Magacin portal

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR