Glas Javnosti

VIŠE OD PROSEKA: Luksemburžani baš vole meso, godišnje pojedu 85,4 kilograma

Svet
Autor: Glas javnosti

Stanovnici Luksemburga jedu baš mnogo mesa. Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da se u Luksemburgu jede čak 10 kilograma mesa po osobi više od evropskog proseka.

Uprkos tome što je potrošnja mesa u državi generalno manja, Luksemburžani godišnje pojedu 85,4 kilograma mesa. Time se svrtavaju u sam evropski vrh, rame uz rame sa komšijama Francuzima. Međutim, daleko odmiču kada su u pitanju Nemci, koji godišnje pojedu “svega” 52 kilograma.

Evropski prosek je 76 kilograma, što je znatno niže od proseka u SAD ili Australiji, gde se godišnje pojede čak 120 kilograma mesa.


Međutium, globalni prosek iznosi tek 43 kg, piše RTL.

U Luksemburgu se najviše jede svinjetina, iako je njena potrošnja u padu, kao i konzumacija mesa ovaca, koza i konja. Istovremeno, rastu količine pojedene govedine, teletine i piletine.

Kada se ovi podaci pretvore u trošak, Luksemburžani su 2023. godine potrošili oko 6.200 evra na proizvode od mesa i beleže značajan rast u potrošnji u odnosu na 2019. godinu, kada je taj iznos bio oko 4.900 evra. Ipak, glavni razlog za ovoliko povećanje nije rast potrošnje, već inflacija.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR