Glas Javnosti

VIŠE MANJIH ZEMLJOTRESA UZASTOPNO: Broj poginulih u zemljotresu u Japanu porastao na 57, srušene zgrade, oštećeni putevi…

Svet
Autor: Glas javnosti

Broj poginulih u snažnom zemljotresu u Japanu porastao je na 57.

Snažan zemljotres pogodio je Japan prvog dana Nove godine, a više od 100 naknadnih potresa izazvalo je nova rušenja i oštetilo puteve i infrastrukturu, što ometa spasilačke ekipe u trci za pronalaženjem preživelih pod ruševinama, javlja Japan Tajms.

Na snimcima televizije NHK u utorak ujutro emitovano je rušenje sedmospratnice u centralnoj oblasti Vadžime, u prefekturi Išikava, gde je u dan ranije izbio veliki požar.


Požari su zahvatili više 200 objekata u centralnoj oblasti Vadžime, ali su stavljeni pod kontrolu, rekli su zvaničnici Išikave.

Slike na društvenim mrežama prikazuju automobile, srušene kuće, mostove i pukotine na putevima u Išikavi dok se preplašeni ljudi sklanjanju po prodavnicama i železničkim stanicama.

Guverner Išikave Hiroši Hase objavio je na društvenoj mreži X da su putevi oštećeni i ispresecani presečeni klizištima ili pucanjem, a u luci Suzu cunami je prevrnuo više plovila.

Zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale, koji je u svom epicentru reistrovan sa sedam stepeni japanskoj skale intenziteta šindoa, pogodio je poluostrvo Noto u prefekturi Išikava u ponedeljak, dok je nacija obeležavala Novu godinu — kada se porodice uglavnom okupljaju kod kuće i mnoge prodavnice su zatvorene.

Agencije javljaju da su hiljade pripadnika vojske, vatrogasaca i policajaca iz cele zemlje upućene u najteže pogođeno područje na poluostrvu Noto, u prefekturi Išikava.

Spasiilčke napore otežava uništena i oštećena infrastruktura, a vlasti navode a je u ovom trenutku teško u potpunosti proceniti štetu.

Obustavljene su mnoge železničke linije, trajekti i letovi u to područje, a aerodrom Noto zatvoren je zbog oštećenja piste, terminala i pristupnih saobraćajnica.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR