Glas Javnosti

Virtuelni susret BAJDENA i PUTINA o vojnim tenzijama i drugim BITNIM pitanjima

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin održaće u utorak, 7. decembra, virtuelni susret u vezi sa vojnim tenzijama i drugim pitanjima u Ukrajini, javlja Rojters.

Bajden s Putinom želi da razgovara u vezi s raspoređivanjem ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, prenela je agencija Rojters reči neimenovanog izvora iz američke administracije, ali i o strateškoj stabilnosti, sajber bezbednosti i regionalnim pitanjima.

Bajden će još jednom potvrditi podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je taj izvor.

„Svesni smo ruskih akcija već duže vreme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju sa Putinom“, rekao je Bajden novinarima u petak pred odlazak na vikend u Kemp Dejvid.

„Ne prihvatam ničije crvene linije“, dodao je američki predsednik.

On je još rekao i da je u pripremi sveobuhvatan set mera čija je svrha da odvrate Putina od invazije na Ukrajinu, ali nije otkrio više detalja.

Istovremeno je Kremlj saopštio da će dvojica državnika razgovarati i o primeni sporazuma postignutih na junskom samitu u Ženevi.

„Susret će zaista biti održan u utorak. Bilateralni odnosi, naravno Ukrajina i realizacija dogovora postignutih u Ženevi, glavne su tačke dnevnog reda”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov agenciji Rojters.

Ivojica lidera sastala su se letos licem u lice u Ženevi. Poslednji put telefonom su razgovarali tokom jula.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granica Ukrajine i Rusije. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je tokom parlamentarne rasprave u petak da ima indicija da Rusija planira vojnu ofanzivu velikih razmera za kraj januara – pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Sa druge strane, Moskva optužuje Kijev da jača svoje snage i odbacila navode da priprema napad na Ukrajinu, ističući da ima pravo da rasporedi trupe na sopstvenoj teritoriji na način koji smatra prikladnim.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR