Glas Javnosti

Vijetnam planira da potroši 15,5 milijardi dolara za prelazak na čistu energiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Plan Vijetnama da potroši 15,5 milijardi dolara na prelazak na čistiju energiju je finalizovan i biće objavljen na klimatskoj konferenciji COP28, koja se održava u Dubaiju sledeće nedelje.

Mark Džordž, savetnik za klimu britanske ambasade u Hanoju, rekao je da je posle višemesečne koordinacije sa ključnim vijetnamskim ministarstvima kako bi se izgladili detalji o tome kako će se novac koristiti, konačni plan finalizovan u četvrtak.


Džordž nije izneo detalje o planu.



Ujedinjeno Kraljevstvo je kopredsedavajući grupe od devet bogatih industrijalizovanih zemalja koje su se složile da obezbede 15,5 milijardi dolara kako bi pomogli Vijetnamu da prekine oslanjanje na prljavu energiju uglja i brže pređe na obnovljive izvore energije u okviru Partnerstva za tranziciju energije ili JETP.

„To je zaista važna prekretnica“, rekao je Džordž.



Džordž je govorio na panel diskusiji koju je organizovao Zajednički ekonomski i trgovinski komitet Ujedinjenog Kraljevstva i Vijetnama usredsređene na mogućnosti dve nacije nakon što se Britanija zvanično pridružila azijsko-pacifičkoj trgovinskoj grupi koja uključuje Japan i 10 drugih zemalja.


Ranije ove godine, Vijetnam je objavio nacionalni energetski plan koji ima za cilj da više nego udvostruči maksimalnu snagu koju Vijetnam može da proizvede na oko 150 gigavata do 2030. godine. U njemu se poziva na drastičan pomak od uglja koji jako zagađuje i obećava da neće graditi nove elektrane na ugalj.


Takođe se poziva na proširenje upotrebe domaćeg gasa i uvoznog tečnog prirodnog gasa ili LNG, koji će činiti oko 25% ukupnog proizvodnog kapaciteta, dok će hidroenergija, vetar, solarni i drugi obnovljivi izvori činiti skoro 50 % do 2030.

Tang Hung, zamenik generalnog direktora vijetnamskog odeljenja za energetsku efikasnost i održivi razvoj, koji je takođe bio na panelu u petak, rekao je da je potrebna „velika podrška“ međunarodne zajednice da bi se osiguralo da Vijetnam može da sprovede svoj plan.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR