Glas Javnosti

VETAR DUVAO BRZINOM OD 14O KM/H: Uragan rušio redom po Portoriku (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Uragan Fiona udaljio se od Portorika rano jutros, ali je pre toga izazvao katastrofalne poplave i klizišta na ostrvu, pre nego što je krenuo ka Dominikanskoj Republici, saopštila je danas američka vladina agencija.

Uragan Fiona, koji je pogodio Portoriko pet godina nakon što je uragan Marija opustošio ostrvo, kidao je asfalt, odneo glavni most na ostrvu, zatvorio aerodrome, obrtao automobile i sručio toliku kišu da je vodostaj nekih reka za svega par časova porastao za šest metara, preneo je Rojters izjave očevidaca.

“Ovo je bilo katastrofalno”, rekao je guverner Portorika Pedro Pjerluizi na konferenciji za novinare u glavnom gradu San Huanu.


Bivša gradonačelnca San Huana Karmen Julin Kruz navela je na Tviteru da mnogi veruju da je su padavine bile gore nego za vreme uragana Marija 2017. godine, kada je poginulo više od 3.000 ljudi.

Vetrovi su duvali brzinom od 140 kilometara na sat, što je stvorilo uslove da se Fiona okarakteriše kao uragan prve kategorije, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Nakon najjaceg udara, električna energija je počela da se vraća u neke delove Portorika, ali će kompletno uključivanje svih domaćinstava na mrežu potrajati nekoliko dana.

Elektrodistribuciona mreža na ostrvu LUMA Enerdži saopštila je da je struje nestalo na celom ostrvu na kojem živi oko 3,3 miliona ljudi, sa ciljem da se zaštiti infrastruktura, prenose Sremske vesti.

Uragan Fiona je krenuo potom ka Dominikanskoj Republici, ka severozapadu, a lokalna ostrva u blizini bi mogla da se suoče sa tropskom olujom u utorak, dodali su iz NHC.


Do sinoć, službe za vanredne situacije u Dominikanskoj Republici su evakuisale stanovnike iz visokorizičnih područja, na istoku zemlje.

Predsednik Luis Abinader odložio je put u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, a početak školske godine je odložen za sredu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR