Glas Javnosti

Pravila o korišćenju e-cigareta u svetu

Život
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da tretiraju elektronske cigarete, poznate i kao vejp uređaji, sličnim duvanskim proizvodima i da zabrane sve ukuse.

Ali predlog bi mogao da predstavlja problem za velike duvanske kompanije, koje traže da pušači pređu na alternativne duvanske proizvode.

British American Tobacco (BAT) saopštio je da planira da 50 odsto zarade ostvari od prodaje elektronskih cigareta do 2035. godine.


Prošlogodišnji izveštaj SZO navodi da su 34 zemlje, uključujući Brazil, Indiju, Iran i Tajland, zabranile vejp. Ali mnoge zemlje se bore da primene pravila o e-cigaretama, što znači da su često dostupne na crnom tržištu.

Sedamdeset četiri zemlje, uglavnom afričke, ali i Pakistan, Kolumbija i Mongolija, do sada nisu ni regulisale upotrebu e-cigareta, pokazuju podaci SZO.

Na ključnim tržištima, naime u Sjedinjenim Državama i Kini, vlade dozvoljavaju upotrebu e-cigareta, ali je njihova upotreba regulisana.

Pružamo informacije o regulisanju upotrebe elektronskih cigareta na velikim tržištima širom sveta:

Australija

Austraijancima je potreban recept za upotrebu e-cigareta koje sadrže nikotin, ali se zemlja bori sa poplavom ilegalnih cigareta za jednokratnu upotrebu.

Od 1. januara zabranjen je uvoz potrošnog materijala u Australiju.

Od marta će takođe biti nezakonito uvoziti bilo koju vrstu vejpa koja nije odobrena kao „terapeutska“ od strane australskog medicinskog regulatora, Uprave za terapeutsku robu, objavila je vlada.

Sledeće godine planirano je da se unese predlog zakona kojim bi se zabranila domaća proizvodnja ili snabdevanje neterapeutskim e-cigaretama.


Kina

Tokom 2021. godine najveći svetski proizvođač e-cigareta uveo je niz zakona koji kontrolišu njihovu upotrebu u zemlji. Među njima je i zabrana aromatizovanih proizvoda koje mnogi kineski proizvođači nastavljaju da izvoze u inostranstvo.

Vlada je navela brojne zdravstvene probleme povezane sa upotrebom e-cigareta među mladima.

Kompanije koje proizvode elektronske cigarete moraju imati dozvolu za prodaju potrošačima, a zemlja je uvela poreze na proizvodnju, uvoz i veleprodaju 2022. godine.

Članice EU

Evropska komisija je postavila regulatorne standarde za e-cigarete, uključujući ograničenja količine nikotina i označavanje da ih ne bi trebalo da koriste nepušači. Pre početka prodaje, proizvođači moraju da se registruju, a registraciju odobravaju vlade.

Nacionalne vlade su takođe uvele zakone da regulišu njihovu upotrebu. U Francuskoj osobe mlađe od 18 godina ne mogu da kupuju velp uređaje, a njihova upotreba je zabranjena na određenim javnim mestima, uključujući univerzitete i javni prevoz.

Italija je 2013. godine ukinula zabranu korišćenja elektronskih cigareta u javnosti. Upotreba velp uređaja je i dalje zabranjena u školama ili blizu njih.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu privukle su posebnu pažnju zakonodavaca u nekim zemljama EU zbog zabrinutosti za životnu sredinu i zdravlje. Francuska ih je potpuno zabranila.

Gornji dom nemačkog parlamenta pozvao je vladu da se založi za sličnu zabranu vejp uređaja za jednokratnu upotrebu širom EU.

Japan

E-cigarete koje sadrže nikotin smatraju se medicinskim proizvodima prema japanskom zakonu, ali nijedna još nije odobrena za upotrebu.

Rusija

Maloletnicima nije dozvoljeno da kupuju e-cigarete. Ne postoje ograničenja kada su u pitanju ukusi ili uređaji za jednokratnu upotrebu.


Lokalni mediji su u novembru izvestili da je vlada poništila predlog za zabranu e-cigareta. Rusko Ministarstvo zdravlja smatra da bi to dovelo do gubitka poreskih prihoda i podstaklo crno tržište.

Turska

Proizvodnja e-cigareta je zabranjena, a uvoz je dozvoljen samo u malim količinama, ali uprkos tome, e-cigarete su široko dostupne u Turskoj.

Velika Britanija

Velika Britanija je stavila vejp u fokus svoje politike javnog zdravlja, čak nudeći starter pakete koji bi mogli pomoći pojedincima da prestanu da puše cigarete. Ali sve veći broj aromatizovanih vape uređaja za jednokratnu upotrebu izazvao je zabrinutost u vezi sa očuvanjem životne sredine, zdravlja i posledicama po zdravlje mladih ljudi.

Vlada je krajem januara saopštila da će zabraniti upotrebu cigareta za jednokratnu upotrebu i uvesti ovlašćenja za regulisanje ukusa i pakovanja e-cigareta.

Takva odluka usledila je nakon rezultata istraživanja koje je pokazalo da se broj maloletnika koji koriste elektronske cigarete utrostručio u poslednje tri godine.

U martu je vlada najavila da će uvesti dodatni porez na vape uređaje od oktobra 2026.

Amerika

Proizvođači e-cigareta na najvećem svjetskom tržištu za nikotinske alternative moraju dobiti odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da legalno prodaju svoje proizvode.


Neki su već stavljeni na tržište dok čekaju da agencija pregleda njihove prijave.

FDA uzima u obzir nekoliko faktora u donošenju svojih odluka, uključujući potencijalnu korist za pušače duvana koji pokušavaju da prestanu da puše duvanske cigarete. FDA tek treba da odobri ukuse vejp uređaja.

Ali loša primena mera rezultira činjenicom da su aromatizovani, često jednokratni proizvodi i dalje široko dostupni na tržištu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR