Glas Javnosti

Pored 1. aprila, danas se obeležava i svetski dan bul terijera

Život
Autor: Glas javnosti

Svakog prvog aprila u svetu se obeležava dan psa koji je stvoren da bi se borio, ali živi da bi voleo i čuvao vlasnika i porodicu

Bul terijer je nadaleko poznata rasa pasa koji zbog specifičnog izgleda i karaktera spada među omiljene u svetu. Prijateljskog karaktera i veran, ovaj pas je odličan kućni ljubimac koji je dobio privilegiju, kao uostalom još mnogo rasa, da u godini dobije svoj dan. Stoga je prvi april proglašen Međunarodnim danom bul terijera: cilj ovog praznika je da raširi još više ljubavi prema pripadnicima ove rase.

Bul terijeri su razvijeni u Velikoj Britaniji kao borbeni psi, ali su postali porodični ljubimci nakon što je loša praksa njihove prvobitne namene zabranjena. Kasnije su ovi psi prispeli u SAD gde su postali veoma voljeni kućni ljubimci, ali su bili angažovani i kao marketing modeli i glumci u filmovima.

Bul terijer je istaknut kao jedina priznata rasa koja ima oči trouglastog oblika, a oblik glave daje ovom psu upečatljiv izgled. Neko ga smatra ružnim, dok drugi vole jedinstveni izgled bul terijera koji se viđa u mnoštvu boja: tigrastoj, žutoj, crvenoj, trobojnoj i beloj.


Ovaj pas razvija blisku vezu sa članovima porodice, nije urođeno agresivan, ali ponekad pokazuje crtu posesivnosti.

Kao i kod svih velikih rasa pasa, druženje bul terijera je veoma važno za minimiziranje nepotrebne agresije i jačanje društvenosti.

Poznati vlasnici bul terijera bili su general Džordž S. Paton, princeza Ana i Teodor Ruzvelt.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR