Glas Javnosti

Ovo drvo bi svako dvorište trebalo da ima: Simbol zdravlja i života

Život
Autor: Glas javnosti

Podsećamo se na verovanje naših predaka o biljkama, da bismo sačuvali biljni svet, a i sami sebe, kada su sa svih strana ugroženi izvori života i lepota ovog sveta

Grančice bršljena se stavljaju u venčiće koje prave devojke. Na Božić se bršljanom kiti kuća, jer tada ima plodove i lišće.

Grančice bršljena se stavljaju u venčiće koje prave devojke. Na Božić se bršljanom kiti kuća, jer tada ima plodove i lišće.

Samonikla vinova loza je senovito drvo i može nići iz groba. Na lozi se spaljuju sveci.Kad su spaljivane mošti svetog Save na beogradskom Vračaru, nijedna vatra nije bila dovoljna da se spale mošti Svetitelja, dok nisu donete gidže i čokoti iz vinograda.

Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se udaraju (šibaju) deca i odrasli na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti. Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada se osvećuje u crkvi.


Srbi su verovali da je glogov štap (kolac) najmoćnije sredstvo protiv vampira i zlih duhova – demona. Cvet i plod gloga se u narodnoj medicini upotrebljavaju za lečenje srca.

Srbi, a i još neki narodi, verovali su da detelina sa četiri lista donosi sreću onome ko je nađe. Detelina sa dva lista takođe ima magičnu moć i pomaže da se nađe zakopano blago. Srbi su smatrali da je detelina jedina biljka koja nije lek ni od čega.

Dren je drvo koje prvo cveta u proleće, a poslednje daje zrele plodove u jesen. Dren se povezuje sa zdravljem i njime se kiti o Đurđevdanu.

Nije dobro za kuću i ukućane ako se korenovi duda podvuku pod kuću, cela kuća će izumreti i opusteti.

Ivanjsko cveće je prema hrišćanskoj mitologiji posvećeno svetom Jovanu letnjem i Bogorodici. Od ivanjskog cveća i drugog livadskog cveća se na Ivanjdan (7. jul) pletu venčići i stavljaju na ulazna vrata od kuće ili pod jastuk za miran san.


Jabuka
 je simbol prijateljstva i ljubavi prema bližnjem i Srbi su je rado jedni drugima nosili na dar. Sadnja i kalemljenje raznih sorti jabuka kod Srba je značilo obavezu i čast. Ko nije kalemio voćke, nije smeo ni da ih seče.

Šumski javor je drvo lepo za drvodeljstvo i od njega su se pravile gusle koje su kao zvučni instrument bile sastavni deo života i tradicije kod Srba.

Kod Srba, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Od jasenovog drveta su pravljeni razni upotrebni predmeti, a u staro vreme lukovi. Kad pod jasenom voda izvire, to je sreća za taj kraj.



Glas javnoati/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR