Glas Javnosti

Kako kultura nadzora u stilu "crnog ogledala" može učiniti radnike manje produktivnim

Život
Autor: Glas javnosti

Zamislite radno mesto gde senzori prate svaki vaš pokret, čak i kada samo idete po kafu.

Ovo nije priča iz knjige, već stvarnost u nekim firmama.

Na primer, u jednoj novinskoj redakciji, šefovi su mogli da znaju kada niste za stolom. Iako se ovakva praksa nije dugo zadržala zbog negodovanja zaposlenih, mnoga druga mesta rade slično.

Firma EY je nedavno bila u vestima jer je analizirala podatke iz ulaznih turniketa da bi videla koliko često dolaze zaposleni.


Nadzor na radnom mestu može uključivati sve: od praćenja emailova, snimanja svake tipke koju pritisnete, do korišćenja kamera i uređaja za praćenje kretanja. Čak i programi koji ocenjuju radnike u call centrima na osnovu scenarija, ili tehnologija koja analizira izraze lica i ton glasa za procenu raspoloženja.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja za softverima za nadzor zaposlenih skočila za 78% u januaru 2022. Zabrinutost raste jer tehnologija sve više prati produktivnost, što stvara nelagodu među radnicima, posebno onima čiji posao uključuje kreativnost ili istraživanje bez jasnih mernih rezultata.


Sindikati upozoravaju na rizik od "kontrole koja izmiče kontroli" bez jače regulative. Tehnologija može dovesti do diskriminacije, povećanja intenziteta rada i nepravednog tretmana. Na primer, anketa je otkrila da 60% radnika smatra da su bili pod nadzorom na poslu, a 28% kaže da je nadzor porastao od pandemije.

Tehnologija za nadzor može imati i neželjene efekte, poput smanjenja poverenja i angažovanosti radnika. Zaposleni žele autonomiju i poštovanje, a stalni nadzor šalje poruku sumnje. Transparentnost u korišćenju tehnologije je ključna, ali često nedostaje.


Na kraju, važno je tretirati zaposlene kao ljude, a ne kao mašine. Fokus na dobrobit i zdravlje, davanje smislenog rada koji odgovara interesima zaposlenih, i izgradnja kulture koja ceni ljude i njihove performanse, može biti mnogo efikasniji način za postizanje boljih rezultata.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR