Glas Javnosti

PESKOV: Ne planiramo da zamrznemo sukob u Ukrajini

Vesti
Autor: Glas javnosti

Portparol Kremlja je istakao da je izveštaj britanske agencije o navodnom predlogu ruskog predsednika za obustavljanje ukrajinskog konflikta lažan i da Putin nikada nije nudio nikakav predlog Vašingtonu

Izveštaj Rojtersa koji sugeriše da se ruski predsednik Vladimir Putin obratio SAD sa ponudom da se zamrzne sukob u Ukrajini je lažan, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i demantovao pisanje britanske agencije.

Ruski lider nije nudio nikakav predlog Vašingtonu, precizirao je Peskov, komentarišući izveštaj Rojtersa da je Putin navodno kontaktirao Vašington preko posrednika kako bi predložio "prekid vatre u Ukrajini". Međutim, SAD su odbacile tu ideju, rekla su trojica informisanih sagovornika iz Rusije sa kojima je razgovarala britanska agencija.

Putin je više puta isticao da je Moskva spremna na pregovore ali da ih je Kijev zapravo zabranio i to zakonom.


Kako je danas ranije istakao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Rusija je spremna za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini na osnovu sagledavanja situacije na frontu i činjenice da su se Rusiji pripojila četiri regiona nekadašnje istočne Ukrajine. Međutim, imajući u vidu trenutnu poziciju Zapada, nema opcija za postizanje sporazuma po pitanju Ukrajine, istakao je Lavrov.

Zabrinutost zbog potpisanog zakona o konfiskaciji imovine za laži o Oružanim snagama Rusije je neosnovana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mediji u poslednje vreme često pitaju o budućnosti primene određenih zakona, ali se ispostavilo da su njihove brige neosnovane. Predlažem da se tako gleda i na ovaj zakon koji je potpisao lider države. Za kršenje zakona je predviđena kazna što je jasno definisano u dokumentu", rekao je Peskov i predložio da se "brige" rasplinu tek u slučaju zloupotrebe zakona.


Nema potrebe da se unapred govori o problemima vezanim za taj zakon, poručio je.

Odluka Kanade očekivana

Odluka Kanade da ne ispuni zahtev Moskve i ne izruči bivšeg esesovca Jaroslava Hunku Rusiji je bila očekivana, rekao je Peskov.

Krajem septembra, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je kanadski parlament, u koji je, između ostalih, bio pozvan i 98-godišnji Hunka, predstavljen kao "ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata, koji se borio protiv Rusa za nezavisnost Ukrajine". 


Publika ga je dočekala ovacijama, a skandal je izbio kada je postalo jasno da se Hunka borio u sastavu Galicije.

Komentarišući razmenu zarobljenika između Rusije i SAD, Peskov je istakao da se takvi procesi odvijaju van očiju javnosti.

"To je u interesu i Moskve i Vašingtona, ali i samih zarobljenika", objasnio je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li američke i ruske vlasti razgovaraju o razmeni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR