Glas Javnosti

PATRIJARH KIRIL: Kojev počeo proterivanje vernika iz UPC

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ukrajinske vlasti pristupile su nasilnim akcijama, usmerenim na konačno proterivanje vernika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) iz Kijevsko-pečerske lavre, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a odgovarajuće saopštenje objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

On je istakao da se nasilje primenjuje i prema građanima, koji su došli do zidina manastira kako bi odbranili svoje pravo na molitvu u hramu koji je drag njihovim srcima.

Patrijarh se obratio poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava u vezi sa novim pokušajima otimanja Kijevsko-pečerske lavre od UPC i zamolio ih za molitve i „svestranu podršku“.

U patrijarhovom pismu se, konkretno, skreće pažnja na preduzete pokušaje zaplene najvećih manastira od UPC, „kao i na diskriminatorne zakone usmerene protiv nje, protivzakonita dejstva ukrajinskih specijalnih službi, lokalnih vlasti, na slučajeve agresije i nasilja prema vernicima kanonske crkve, kao i na reakcije međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava na to“.


Prema njegovim rečima, put ka miru je u poštovanje svetinje, ali ukrajinske vlasti nastavljaju progon UPC.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR