Glas Javnosti

SLEDI POSKUPLJENJE ČOKOLADE: Zbog loših berbi prerađivači ostaju bez kakaoa

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Glavne afričke fabrike kakaoa u Obali Slonovače i Gani zaustavile su ili prekinule preradu jer ne mogu da priušte kupovinu sirovine, kažu za Rojters izvori, što znači da će cene čokolade širom sveta verovatno porasti.

Proizvođači čokolade su već povećali cene, posle tri godine loših berbi kakaoa, a očekuje se da će podbaciti i četvrta u spomenute dve zemlje koje proizvode skoro 60 odsto svetskog kakaoa.

Cene su se više nego udvostručile tokom prošle godine.


„Potrebno nam je masovno smanjenje potražnje, jer je već masovno smanjenje ponude“, rekao je Stiv Voteridž iz Tropical Research Services, svetski stručnjak za kakao.

Proizvođači čokolade ne mogu da proizvode čokoladu koristeći sirovi kakao i oslanjaju se na prerađivače da pretvore zrna u puter i liker od kog se može napraviti čokolada.

Ali prerađivači kažu da ne mogu da priušte kupovinu sirovog materijala.

Državna firma Obale Slonovače koja se bavi preradom, Transcao, jedna od devet najvećih fabrika u zemlji.

Rekao je da je prestao da kupuje kakao zbog njegove cene, ali da se još uvek obrađuje kakao iz zaliha, ali nije rečeno u kom kapacitetu.

Dva neimenovana izvora iz industrije izjavila su da fabrika skoro ne radi, prenosi Rojters.

Jedan od dva izvora rekao je Rojtersu da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih fabrika među vodećim uzgajivačima Obale Slonovače.

Obala Slonovače proizvodi skoro polovinu svetske proizvodnje kakaa.


Ista dva izvora kažu da se čak i globalni trgovac Cargill borio da nabavi kakao za svoju glavnu prerađivačku fabriku u Obali Slonovače, zaustavivši rad na otprilike nedelju dana prošlog meseca.

Cargill nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

U drugom proizvođaču kakaoa u Gani, većina od osam fabrika, uključujući državnu kompaniju za preradu kakaa (CPC), više puta je obustavljala rad na nekoliko nedelja otkako je sezona počela u oktobru, rekla su dva različita izvora iz industrije.

CPC je saopštio da radi sa oko 20% kapaciteta zbog nedostatka sirovog materijala.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR